5 troeven van donkere chocolade

Chocolade: er zijn er maar weinigen die het niét lusten. Goed nieuws, want de donkere variant heeft veel troeven voor lopers! We zetten ze op een rijtje.

Hou je van zoet? Dan is donkere chocolade een van de ‘gezondste snackopties’. Meer nog: het kan je loopprestaties gunstig beïnvloeden! En wel om deze redenen:

Vitamines en mineralen

Donkere chocolade (70-85% cacao) bevat oplosbare vezels, vitamine D, ijzer (67% van de ADH), manganese (98% van de ADH), koper (89% van de ADH) en magnesium (58% van de ADH). Al deze bestanddelen heeft je lichaam nodig om vitamines, enzymen en hormonen te produceren en ze ondersteunen je bloedcirculatie, vochthuishouden en spierwerking. Allemaal belangrijk om goed te kunnen lopen!

Verlaagd risico op hartziektes

Net als groene thee is donkere chocolade rijk aan antioxidanten (flavonoïden). Deze beschermen je cellen tegen aanvallen van vrije radicalen, wat kan leiden tot hartziekten. Met een gezond hart leef je niet alleen langer, het is ook veiliger om mee te sporten.

Betere bloedcirculatie

Donkere chocolade eten zorgt voor een betere bloedtoevoer naar je hart en verlaagt op die manier je bloeddruk. Door de verbeterde bloedcirculatie krijgen je spieren meer bloed en dus ook zuurstof, waardoor je langer kan sporten.

Goed voor het herstel

Je hebt het misschien al eens gehoord: chocolademelk is het ideale hersteldrankje voor na een intensieve duurtraining. Dit komt door de hoge concentratie van water, eiwitten én koolhydraten. Met andere woorden: chocolademelk zorgt voor rehydratatie, spierherstel en nieuwe energie.

Sterke spieren

Een Canadees onderzoek heeft uitgewezen dat lopers die na het sporten chocolademelk drinken beschikken over sterkere, lenige spieren. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen blessures en kunnen ze beter presteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?