5 tips om de stress van de feestdagen te counteren

Gepieker over sociale verplichtingen, financiële zorgen bij het kopen van cadeaus en werk dat blijft liggen houden ons wakker in de eindejaarsperiode. Hoe kan je de stress van de feestdagen counteren?

Uit een onderzoek van de Nederlandse bedspecialist Beter Bed en marktonderzoeksbureau MWM2 blijkt dat 48% van de Nederlanders weleens wakker ligt tijdens de feestdagen. De redenen zijn uiteenlopend …

33% ligt wakker van financiële druk rondom het kopen van cadeaus
Voor sommige mensen was het andere jaren al moeilijk om cadeaus voor kerst en Sinterklaas te betalen. Nu de inflatie oploopt en de koopkracht daalt, is dit een nog grotere groep. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie wakker ligt van financiële druk rondom het kopen van cadeaus. Ouders en verzorgers hebben hier het meeste last van. Van alle mensen met kinderen die slecht slapen rondom feestdagen ervaart zelfs 39% financiële druk door het kopen van cadeaus.

Meer mensen liggen wakker van contact met hun eigen familie, dan van contact met hun schoonfamilie
Schoonfamilie heeft niet altijd het beste imago. Toch blijkt eigen familie juist minder populair te zijn rond de feestdagen. Zo bleek slechts 11% wakker te liggen van contact met hun schoonfamilie, terwijl 14% zich in bed zorgen maakt om contact met eigen familie.

Perfectionisme dwarsboomt de nachtrust van één op de vijf mensen
Legt het idee dat dit ‘the most wonderful time of the year’ moet zijn extra druk op Nederlanders? Voor 20% wel. Zo ervaart één op de vijf stress omdat hij of zij wil dat de feestdagen perfect verlopen.

Één op de vier slaapt minder goed door eten, één op de zeven door alcohol
Één op de vier (25%) ligt wakker van het thema ‘eten’ tijdens de feestdagen. Er wordt vaak veel eten bereid en dus ook gegeten. Daarnaast slaapt 14% slechter door het drinken van te veel alcohol in december.

23% ligt wakker bij de gedachte aan onafgemaakt werk
De decembermaand is voor velen een maand van chaos, vrije dagen en halve werkdagen door borrels en festiviteiten. Hierdoor kan werk nog weleens blijven liggen. Zo heeft bijna één op de vijf (23%) tijdens de feestdagen zorgen over onafgemaakt werk.

Slaapwetenschapper Merijn van de Laar geeft vijf concrete tips om de stress rond de feestdagen te counteren:

  • Ontspan genoeg overdag, zodat je ‘s avonds in bed minder piekert.
  • Probeer alcohol te matigen en af en toe wat water tussendoor te drinken.
  • Ga niet slapen met een volle maag. Eet op tijd of maak een wandeling na het diner. Hierdoor is het eten beter verteerd wanneer je naar bed gaat.
  • Maak een ochtendwandeling. Frisse lucht doet wonderen en het licht in de ochtend geeft je lichaam het teken om weer wakker te worden.
  • Houd zoveel mogelijk je reguliere ritme van naar bed gaan en opstaan vast, zodat je regelmatig slaapt en fit weer opstaat: rust, ritme, regelmaat!

 

Uiteraard weten we allemaal dat ook lopen stressverlagend werkt en dat lopen goed is voor je mentale gezondheid. Ook bepaalde fruit- en groentesoorten kunnen je stressniveau doen dalen. Magnesium heeft ook een positieve invloed op slaap, angst en depressie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?