5 redenen waarom lichaamsbeweging krachtiger is dan je denkt

Je lichaam in beweging brengen heeft tal van fysieke voordelen, maar dat is enkel maar het begin ...

Wellicht ken je al veel voordelen van bewegen: het is bewezen dat lichaamsbeweging o.a. je bloeddruk verlaagt, botdichtheid verhoogt en je slaap verbetert. Maar kan bewegen ons ook helpen om betere mensen te zijn? Bij RunningBE zijn we er rotsvast van overtuigd.  Lichaamsbeweging is krachtiger dan je denkt. Heb je al eens stilgestaan waarom beweging je helpt om de beste versie van jezelf te zijn? Wij verklaren het graag aan de hand van volgende vijf stellingen.

  1. Je maakt deel uit van iets groters

Als je al eens hebt deelgenomen aan een loopevent – of dat nu een trailrun in groep of een grote stadsmarathon was – heb je alvast al gevoeld hoeveel energie en emoties deze gebeurtenissen kunnen opwekken. Je krijgt namelijk het gevoel ergens ‘bij te horen’. Bovendien kan dit soort ‘kameraadschap’ je leven ook op echte, meetbare manieren verbeteren. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat mensen die samen bewegen minder stress en meer kalmte ervaren dat zij die alleen sporten. Het kan weleens een van de redenen zijn waarom lopen in groep of deelnemen aan events zo verslavend kan zijn.

  1. Je leert waartoe je in staat bent

Door je te verliezen in dagdagelijkse details, kan het makkelijk zijn om te vergeten waartoe je allemaal in staat bent. Maar lichaamsbeweging kan je hieraan helpen herinneren. Onderzoek toont aan dat veerkracht die je door het sporten ontwikkelt zich ook doortrekt naar het dagelijkse leven. Regelmatige sporters zouden dan ook veerkrachtiger kunnen reageren na een stressvolle ervaring in plaats van te lang stil te staan bij een negatieve situatie. De boodschap? Als je je lichaam en geest traint om door te zetten tijdens het lopen, zal je ook  beter kunnen omgaan met moeilijkere momenten thuis of op je werk.

  1. Je ontdekt een wereld van levenslang avontuur

Door het plezier te vinden in eender welke vorm van lichaamsbeweging kan je met mensen connecteren en nieuwe omgevingen leren kennen. Voor je het weet maak je deel uit van een community en reis je naar nieuwe plekken om nog meer te genieten van je passie. Gaandeweg ontdek je zo tal van mooie landschappen en ontmoet je nieuwe, gelijkgestemde zielen. Een van de grootste krachten van lichaamsbeweging is dan ook de mogelijkheid die het biedt om met de wereld rondom ons te connecteren.

  1. Je reset je emoties

Lichaamsbeweging helpt negatieve emoties tegengaan en ze om te zetten in positieve gevoelens. Je hebt allicht al gemerkt dat je kwaadheid na je loopsessie heeft plaatsgemaakt voor rust en kalmte. Regelmatige lichaamsbeweging laat ons toe om meer tijd te besteden aan emoties en deze beter te plaatsen, ofwel om onze emoties te ‘resetten’ en situaties vanop een afstand te bekijken. Het is daarom ook een vorm van zelfzorg.

Er zijn tal van wetenschappelijke studies die het idee van lichaamsbeweging als ‘reset’ ondersteunen. Zo is het bewezen dat beweging angsten vermindert, depressieve gevoelens verlicht en het helder denken verbetert op stressvolle momenten. Het andere goede nieuws: je hoeft je longen niet uit je lijf te lopen om van deze voordelen te genieten. Recent onderzoek suggereert dat slechts vijf minuten ritmisch bewegen (zoals lopen en fietsen) aan lage intensiteit voldoende kan zijn om je humeur te verbeteren.

  1. Je staat klaar voor zij die het meest betekenen

Lichaamsbeweging geeft je zelfvertrouwen een boost: je voelt je mooier, sterker en bekwamer – gevoelens die zich ook zullen uiten in je dagelijks leven. Doordat sporten je ruimte geeft om te reflecteren, helpt het je om er meer te zijn voor je partner, familie en vrienden.

Om welke reden je ook je loopschoenen aantrekt – of dat nu is om te connecteren met anderen, je sterker, rustiger of vrijer te voelen – je lichaam en geest geven wat ze nodig hebben helpt je een betere versie van jezelf te worden – zowel voor jou, als voor diegenen die je het liefst hebt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?