Slechts 5 minuten bewegen kan je trek in alcohol verminderen

Een alcoholische consumptie, een pintje na de training of een glas rode wijn omdat je het verdiend hebt, hoort voor velen bij een evenwichtige levensstijl. Maar misschien heb je al wel gemerkt dat je zin in alcohol afneemt naarmate je je trainingsvolume opdrijft. Hoe zit dat juist?

Een recent wetenschappelijk onderzoek bestudeerde de link tussen alcohol en lichaamsbeweging bij een groep studenten, een leeftijdsgroep die doorgaans vaak in aanraking komt met sociale drinkgewoontes. Uit het onderzoek blijkt dat de studenten die meer sportten minder trek hadden in alcohol.

BETER HUMEUR & MINDER ANGSTIG

Een groep van 60 jongvolwassenen (studenten tussen de 18 en 25 jaar) werd gevraagd naar hun drinkgewoontes, die bij velen op schadelijke hoeveelheden alcohol wees. Een onderzoeksteam van de Loughborough University wou daarom de rol van lichaamsbeweging nagaan om trek naar drank te verminderen. De studenten moesten een vragenlijst invullen over hun drinkgewoontes en kregen nadien een video te zien met het doel om hun trek naar alcohol te verhogen. Hierna moesten ze een reeks oefeningen uitvoeren, bestaande uit squats, mountain climbers, push-ups, jumping jacks, heel kicks en sit-ups. Er waren ook twee controlegroepen: de ene groep werd na het bekijken van dezelfde video gevraagd om een rustgevende activiteit te doen (een foto inkleuren), de andere groep werd gevraagd helemaal niets te doen.

Na de drie groepssessies (sporten, kleuren, nietsdoen), moesten de studenten de vragenlijst die peilde naar hun drinkgedrag, trek in alcohol, humeur en angsten opnieuw invullen. De onderzoekers stelden vast dat de groep die gesport had significant minder trek had in alcohol in vergelijking met de twee andere groepen. Ook was hun humeur verbeterd en hadden ze minder angstgevoelens. De groep die de andere taak kreeg (het inkleuren van de foto) voelde zich ook gelukkiger en minder angstig dan zij die niets deden, maar hun trek in alcohol was echter niet verminderd.

HOE KOMT HET DAT BEWEGEN TREK IN ALCOHOL VERMINDERT?

De auteurs van de studie wijzen op het feit dat lichaamsbeweging, net als alcohol (ten minste op korte termijn), je humeur kan verbeteren en angstgevoelens kan remmen doordat er dezelfde gelukstofjes (dopamine en serotonine) vrijkomen. Daardoor voelen we ons beter, net als wanneer we een drankje op hebben.

Bovendien heb je na een intensieve training sowieso meer dorst, waardoor je sneller geneigd bent om een glas water te drinken in plaats van een biertje. Je lichaam weet beter wat het nodig heeft (water en voeding en geen gifstoffen zoals alcohol).
Een andere verklaring? Door te sporten komen er ook heel wat endorfines vrij, waardoor je minder nodig hebt om gelukkig te zijn en dus minder snel toevlucht zoekt in alcohol.

Wat je drink- en sportgewoontes ook mogen zijn, het is interessant om te weten dat slechts 5 minuten bewegen ons al kan helpen om gezondere keuzes te maken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?