5.000 lopers hebben de kans gegrepen om zondagochtend al lopend een ander kantje van Brugge te ontdekken. Het wordt een indrukwekkende ontdekkingstocht door de West-Vlaamse hoofdstad, haar parken en gebouwen.
De lopers zullen ruim 20 locaties aandoen, de ene al meer bekend dan de andere: het Stadhuis, brouwerij De Halve Maan en de historische turnzaal van Howest. Maar ook het Grootseminarie, het Karmelietenklooster en heel wat binnentuinen waarvan de poorten anders gesloten blijven, zijn opgenomen in het parcours.
Buitenlandse interesse
Naast Brugge zijn er dit jaar ook Urban Trails in Antwerpen, Bergen, Namen en Mechelen. “Het concept is totaal vernieuwend. We zijn er vorig jaar mee gestart in Antwerpen en Brugge en zijn blij dat we dit jaar ook andere Belgische steden kunnen opnemen in het programma. Nergens ter wereld worden er op deze manier loopevenementen georganiseerd. We hebben de aandacht getrokken van heel wat grote Europese steden, omdat dit concept op een uitzonderlijke manier sport, toerisme en cultuur verbindt. We verwachten ook daar de komende jaren ons Urban Trail-concept verder uit te werken”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports.
Vier waves
De Urban Trail vertrekt vanuit start- en finishplaats Oud Sint-Janshospitaal in vier waves van 1.250 lopers om 9u30, 9u50, 10u10 en 10u30. Via een uiterst smalle zandloper zullen de deelnemers druppelgewijs het parcours betreden. Deze startmethode vergemakkelijkt de passages over de smalste delen van het traject en verhoogt het loopcomfort voor alle deelnemers aanzienlijk.
De Brugge Urban Trail staat in het teken van de nieuwe campagne van Plan België die zich inzet voor de strijd tegen kindhuwelijken in Niger. Na afloop ontvangt iedere loper een ontbijt van BioPlanet in het prachtige Oud Sint-Janshospitaal. De opbrengst hiervan wordt, samen met het geld dat de lopers inzamelden, vlak voor de start van de eerste wave door Burgemeester Renaat Landuyt en Schepen voor Sport Annick Lambrecht aan Plan België geschonken.