4 tips om veilig de sneeuw te trotseren

Woensdag zou er weleens een flink pak sneeuw kunnen vallen in ons land, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om je loopschoenen aan te trekken. Met deze tips in het achterhoofd kan je ook bij sneeuwweer veilig op pad om je dagelijkse trainingskilometers af te malen.

1. Loop op verse sneeuw

Treed niet in de voetsporen van iemand anders, maar kies je eigen pad. Aangedrukte sneeuw kan bijzonder glad zijn. Straten waar de sneeuw verdwenen is omdat er zout gestrooid is zijn in principe ideaal om op te lopen, maar kunnen tegelijk gevaarlijk glad worden als het smeltwater opnieuw aanvriest. Ongerepte, vers gevallen sneeuw geeft het minste risico op gladheid.

2. Pas je paslengte aan

Neem kleinere passen. Zo kan je sneller anticiperen en loop je minder risico om uit te schuiven en je te blesseren. In het begin voelt dit misschien wat onwennig, maar na een poosje ben je meer ontspannen. Probeer niet verkrampt te lopen. Door té voorzichtig te zijn, maak je soms vreemde bewegingen.

3. Pas je snelheid aan

Snelheid is minder belangrijk tijdens trainingen in winterse omstandigheden. Het trainingseffect vermindert niet als je trager loopt, want je levert een grote inspanning en gebruikt meer spieren door op een gladde ondergrond te lopen.

4. Geniet!

Hoogstens een paar dagen per jaar ligt er een sneeuwtapijt in Vlaanderen. Dit zijn niet de dagen waarop je een nieuw PR moet najagen. Geniet van het betoverende witte landschap én van het zalige knisperende geluid van je voeten die neerploffen in de verse sneeuw.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?