Zwitser loopt als eerste 40+’er halve marathon in minder dan 60 minuten

Tadasse Abraham verpulvert het wereldrecord op de halve marathon bij de Masters met liefst 20 seconden.

Tadasse Abraham (40) was een van de 15 lopers die de halvemarathonafstand in minder dan 60 minuten wist te volbrengen tijdens de Copenhagen Half Marathon voorbije zondag. De Zwitser werd zo de eerste 40+’er in de geschiedenis die de afstand binnen het uur voltooit. Abraham kwam als 14de loper (van alle categorieën) over de meet in een tijd van 59:53, waarmee hij het vorige record – op naam van Haile Gebrselassie – bij de 40+ Masters verbetert met 20 seconden.

Abraham liep de 21,1 km aan een gemiddelde snelheid van 2’50”/km. Zijn vorige persoonlijk record stond op 60:45, dat hij in 2015 liep tijdens de Barcelona Half Marathon. Eerder dit jaar vestigde Abraham ook het Zwitsere marathonrecord in 2:06:38 in Zürich.

De zege in Kopenhagen ging naar de Ethiopiër Milkesa Mengesha. Hij finishte in 58:58 en liep daarmee zijn beste tijd ooit op de halve marathon.