Zoveel slaap heb je nodig om beter te presteren

Extra slaap zorgt niet enkel voor een betere prestatie, maar ook voor een beter humeur.

Australische onderzoekers analyseerden het effect van de slaapduur op de sportprestatie. Voor de studie, die gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise, moesten 9 competitierenners en triatleten op verschillende momenten eenzelfde uithoudingstest afleggen, terwijl hun hoeveelheid slaap telkens wijzigde.

De atleten werden eerst getest na enkele nachten met 6,5 tot 7 uur slaap. Nadien werd hun nachtrust met 30% verlengd en konden ze 8u25 tot 8u50 slapen. De laatste inspanningstest werd afgenomen met minder dan 5 uur slaap. Als fysieke inspanning moesten de deelnemers steeds een tijdrit van één uur voltooien.

3% trager

In vergelijking met hun normale slaappatroon werden de atleten al na twee nachten met minder slaap opvallend trager. Hun prestatie verminderde met 3%. Omgekeerd: wanneer de atleten de volgende drie nachten langer sliepen (zo’n 8 uur), voltooiden ze de tijdrit gemiddeld 2 minuten sneller. Hun prestatie verbeterde met 3%.

Hoewel de sporters aangaven dat de inspanningstest bij eender welke hoeveelheid slaap even zwaar aanvoelde, verbeterden hun humeur, focus en reactietijd als ze langer sliepen. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat de totale hoeveelheid slaap je prestaties beïnvloedt, omdat je de inspanning anders waarneemt. Met andere woorden: als je iets langer slaapt, presteer je beter zonder dat je het gevoel hebt een zwaardere inspanning te leveren.

Haal je maar met moeite acht uur slaap per nacht? Geen paniek. Volgens Spencer Roberts, één van de onderzoekers van de studie, kan je dat persoonlijk record nog steeds verbeteren: “Veel sporters slapen minder dan 8 uur per nacht. Zelfs profatleten geraken soms met moeite aan die hoeveelheid nachtrust.” En zoals je weet: die lopen nog steeds hele mooie tijden.

Conclusie? Focus niet te hard op die 8 uur slaap, maar weet dat een extra uurtje in bed heus geen kwaad kan in de aanloop naar een belangrijke training of wedstrijd. Het is niet voor niets dat Eliud Kipchoge 10 uur per dag slaapt, of althans: 8 uur ’s nachts en nog eens 2 uurtjes overdag …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?