Zo verminder je kniepijn tijdens het lopen

Vaak last van kniepijnen tijdens of na het lopen? Probeer deze 2 technieken eens om die pijn te verlichten.
Het dragen van steunzolen, intapen van knieschijven en versterken van dij- en heupspieren worden naar voren geschoven als traditionele oplossingen om kniepijn te verminderen. Recenter onderzoek zoekt oplossingen eerder in de loophouding om die pijn te voorkomen en te reduceren. Een goede loophouding staat immers garant voor efficiënte en pijnvrije bewegingen. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als de ideale loophouding, aangezien die voor iedereen anders is. Toch zijn onderstaande oplossingen toepasbaar voor iedereen en dus het proberen waard.
Voetlanding
Door je hiellanding te veranderen in een voor- of middenvoetlanding, verminder je de druk op de knieschijf. Het voordeel van met je voor- of middenvoet te landen haal je uit het feit dat je door die techniek kortere passen neemt. Je kan dus ook met je hiel landen, maar dan is de kans kleiner dat je de korte pas behoudt.
Als je blootvoets loopt, land je normaal gezien ook steeds met je voor- en middenvoet, waardoor de druk op de knieschijf bij blootvoets lopen tot 12% afneemt. Let wel dat hiervoor stevige, getrainde kuitspieren en achillespezen nodig zijn: wie blootvoets loopt én landt met de voor- of middenvoet, verhoogt de druk op de kuitspieren en achillespezen. Integreer de landing dus geleidelijk aan in je training, zodat die spieren en pezen voldoende tijd hebben om zich aan te passen.
Romphouding
Ook door je romp lichtjes naar voren te buigen, verminder je de druk op het kniegewricht. En dan hoef je natuurlijk niet overdreven naar voren te leunen. Gebruik gelijktijdig je onderbuik en zorg dat de ‘voorwaartse buiging’ van je enkels komt. Een voorwaartse buiging van 10 graden, zorgt voor een gelijkaardig percentage van verminderde kniebelasting (13,4% minder druk).
De verandering van je romphouding is zelfs interessanter dan het veranderen van je voetlanding, aangezien die eerste makkelijker toepasbaar is. Het voordeel van deze houding is zelfs nog groter wanneer die vertrekt vanuit de enkels in plaats van de heupen of rug. Ook bezorgt het voorwaarts leunen geen extra druk op je kuitspieren en achillespezen in tegenstelling tot de aanpassing van je landing.
Probeer beide technieken eens uit, maar weet dat er ook andere methoden zijn om je kniepijn te verminderen. Experimenteren en zien wat voor jou werkt, is dus de boodschap. Raadpleeg ook een kinesist of loopcoach die jou individueel advies op maat kan geven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?