Zo maak je van havermout ideaal krachtvoer

Havermout is een geliefde energieleverancier van sporters. Voedingsdeskundige Evelyne Coppens legt uit waarom dit zo is, en op wat je moet letten om het meeste uit je kom havermout te halen.

Havermout wordt van oudsher gevoerd aan paarden en is dus onvervalst krachtvoer. Evelyne Coppens, Voedingsdeskundige bij Energy Lab, verklaart: “Havermout is een goede energieleverancier, omdat het voor 60% uit complexe koolhydraten bestaat. Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid eiwitten, die nodig zijn voor herstel en spieropbouw. In het algemeen verdraag je voeding beter bij trainingen met lage intensiteit en wanneer je lichaam ‘gedragen’ wordt, zoals tijdens het fietsen. Maar je lichaam heeft vrij veel werk met de vertering van havermout, waardoor hij niet zo geschikt is net vòòr een intensieve training of wedstrijd.”

HAVERMOUTWEETJES

* Havermout is vezelrijk. Lopers met gevoelige darmen gebruiken liever geen havermout op race day als ze een Dixi-stop willen voorkomen!
* Door de lage glycemische index levert havermout trage energie. Voeg voor snelle energie suiker, honing en/of banaan bij je havermoutontbijt.
* Bereid havermout met magere of halfvolle melk, soja- of notenmelk of magere yoghurt. Een product met een laag vetgehalte dus.
* Havermout is van nature glutenvrij, maar zowat alle havervlokken bevatten sporen van gluten, omdat ze verwerkt worden met andere graansoorten die wél gluten bevatten.

5 VALKUILEN

Ondanks de goede eigenschappen kan je met je havermoutontbijt toch de mist ingaan …
1. Te veel: gezond of niet, trop is te veel. Voor een persoon van 70 kilo is 60 gram havermout met magere melk en een banaan de ideale portie.
2. Te gesuikerd: honing of bruine suiker als topping is lekker en goed voor snelle energie. Als je niet gaat sporten, gebruik je beter alternatieven zoals kaneel, ongezoet cacaopoeder of vanille-extract. Of werk af met fruit, dat bevat natuurlijke suikers.
3. Gedroogd fruit: sommige soorten bevatten tot acht keer meer calorieën dan vers fruit. Ga dus voor vers.
4. Noten: ze zijn gezond, maar ook rijk aan vetten, wat niet bevorderlijk is voor het lopen. Going totally nuts bewaar je beter voor na het lopen.
5. Kant-en-klaar: in de supermarkt vind je talrijke voorgemaakte havermoutmixen. Helaas bevatten ze veel toegevoegde suikers. Je bespaart zo wel wat tijd, maar gezonder is het niet. Op het internet vind je heel wat havermoutrecepten voor lopers, die in een handomdraai klaar zijn. Als je ’s morgens weinig tijd hebt, maak dan je havermoutontbijt de avond voordien al klaar en laat het een nachtje in de koelkast staan. Zo heb je ’s ochtends meteen een ijskoude portie krachtvoer!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?