Zo blijf je als beginnend loper gemotiveerd

Ben je nog niet zo lang aan het lopen en raak je de motivatie wat kwijt? Niet geheel onlogisch: het is volop winter, snel donker en vaak koud. Hoe kun je jezelf motiveren om toch je sportschoenen aan te trekken? We geven je 5 tips waarmee je het vol kunt houden.

1. Denk aan de beloning

Als je vaker hebt gelopen ken je ongetwijfeld dat heerlijke gevoel van na een training wel. Dat kun je ook perfect gebruiken als motivatie aan het begin van een training. Heb je een keer geen zin? Denk dan aan dat voldane gevoel nadat je bezweet thuiskomt of onder de warme douche stapt. Of zorg dat je een gezonde beloning voor jezelf klaar hebt staan, zoals deze heerlijke chocolademelk.

2. Plan een vaste loopdag

Je kunt altijd wel een excuus bedenken om niet te gaan of om het uit te stellen naar morgen. Totdat het zondag is en je weer een week verder bent. Zorg dus dat je een vaste loopdag hebt, zodat je geen uitvluchten kan zoeken. Zet het ook gewoon in je agenda als dat helpt als reminder. Gaat het goed, dan kun je twee vaste loopdagen per week in plannen. Doe dat dan wel met in ieder geval 1 dag herstel ertussen, zodat je fris aan de volgende sessie begint.

3. Begin rustig

Bij lopen is het belangrijk om verstandig op te bouden. Een slimme, verantwoorde aanpak is niet alleen belangrijk om je conditie op te bouwen, maar ook om gemotiveerd te blijven. Als je steeds je training niet kan volhouden, wordt het volgende keer ook (mentaal) zwaarder om eraan te beginnen. Begin dus niet meteen met 5 kilometer, maar doe eerst eens 2 of 3 kilometer en wissel af met wandelen. Bij het nieuwste runningBE magazine krijg je nu gratis toegang tot de Start 2 Run app. Hier lees je meer over de tijdelijke actie.

4. Loop eens een andere route

Lopen moet vooral genieten zijn. Kijk dus ook gerust een beetje om je heen onderweg en kies daarom ook een leuke route! Door het bos of een park en niet door een grijs industrieterrein of saaie woonwijk. Probeer ook eens een nieuwe route, want dat kan ook je een beetje extra motivatie geven. In RunningBE magazine geven we ieder nummer tips met mooie loopplekken waar je inspiratie uit kunt halen!

5. Zoek een looppartner

De beste stok achter de deur is natuurlijk een loopmaatje. Als je hebt afgesproken om samen met een vriend(in) te gaan lopen, wil je de ander niet laten staan. Het verhoogt je verantwoordelijkheidsgevoel en dat is belangrijk om vol te houden. Onderweg kun je elkaar ook motiveren om niet te stoppen, een hoger tempo te lopen of samen een andere uitdaging te zoeken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?