Zes Belgen in de voetsporen van Phidippides

Zes landgenoten hebben de befaamde Spartathlon uitgelopen. In het spoor van de Griekse boodschapper Phidippides legden ze 245,3 kilometer af tussen de Acropolis in Athene en Sparta.

De Italiaan Ivan Cudin werkte de 245 km af in 22u57:40. (foto spartathlon.gr)
De Spartathlon is in feite een reconstructie van de 245 km die de Griekse soldaat Phidippides in 490 voor Christus zou afgelegd hebben. Hij liep die afstand van Athene naar Sparta omdat de Atheense koning hem tijdens de Perzische oorlog gedwongen had hulp te gaan vragen aan de Spartanen. Volgens de overlevering zou hij dat binnen de 36 uur gedaan hebben.

In de geschiedenisboeken lezen we trouwens ook nog dat de Spartanen weigerden te hulp te schieten, waarna de arme bode weer helemaal terug naar Athene kon snellen. Phidippides stoomde toen in één ruk door naar Marathon en bij de uiteindelijke overwinning liep hij terug naar Athene. Uit die laatste tocht zou de marathon voortgekomen zijn.

Marathons worden er tegenwoordig genoeg gelopen, de tocht van Athene naar Sparta wordt maar één keer per jaar ‘herdacht’. De Spartathlon was dit jaar al aan zijn 29ste editie toe.

De wedstrijd werd gewonnen door Ivan Cudin. De Italiaan legde de 245,3 km af in 22u57:40. Ook zes landgenoten bereikten de eindmeet: Luc Dejaeger-Braet (30u36:16), Pat Leysen (33u00:17), Marc Vandenplas (34u50:05), Bart Van Nijlen (34u52:07), Lieven Pieters (35u26:37) en Ludo Depoortere (35u50:03).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.