Yoga: een natuurlijke remedie tegen hoofdpijn en migraine

Zoek je naar een (extra) reden om yoga te beoefenen? Naast het feit dat yoga een perfecte crosstraining is voor lopers en dat het bijdraagt aan een actief herstel, hebben we er nog eentje voor je gevonden.

Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Neurology, kan yoga namelijk migraine en bijhorende hoofdpijn tegengaan. Zo zouden enkele yogasessies per week migraineverschijnselen met liefst 50% verminderen.

Minder medicatie nodig

De onderzoekers verdeelden 114 personen die vaak last hadden van hoofdpijn en migraine in twee groepen. Gedurende 1 maand kreeg een groep enkel medicatie tegen migraine toegediend, terwijl de andere groep ook drie dagen per week yoga beoefende. De twee maanden die daarop volgden, werd de laatste groep gevraagd om de yogasessies 5 keer per week ook thuis te blijven doen. Bij beide groepen verminderde de hoofdpijn, maar zij die naast de medicatie ook aan yoga hadden gedaan, gaven aan dat zowel de intensiteit als frequentie van de hoofdpijn was afgenomen, waardoor ze ook minder medicatie nodig hadden.

Aan het begin van de studie gaven de deelnemers van het onderzoek aan 9 keer per maand last te hebben van hoofdpijn. Het gemiddelde van de yogagroep daalde aan het einde van de studie naar zo’n 4 keer per maand, een afname van bijna 50%. Zij die enkel medicatie namen, kenden slechts een afname in hoofdpijn van 12%.

Rustgevende respons

Het positieve effect van yoga op migraine zou onder meer toe te wijzen zijn aan een verbeterde vagale tonus: een activiteit verbonden aan de vaguszenuw, een onderdeel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor een regelmatige harstslag en verminderde stressniveaus. Yoga zou een rustgevende respons geven aan deze zenuw, wat een positief effect kan hebben op de pijnreductie.

Daarnaast let je met yoga bewust op je ademhaling: ademhalingsoefeningen verhogen de neurotransmiter noradrenaline, die ook je stress reguleert, je focus verbetert en de hersengezondheid bevordert. Als deze neurotransmitter niet optimaal functioneert, kan dit leiden tot migraine.

Conclusie: heb je weleens of meermaals last van hoofdpijn of migraine, maar wil je niet meteen naar medicatie grijpen? Dan kan yoga helpen je pijn doeltreffend te verlichten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?