Wow! Wereldrecord op 50 mijl voor het eerst sinds jaren 80 verbeterd

Afgelopen weekend organiseerde het merk Hoka One One een speciale wedstrijd om een nieuwe schoen te lanceren. Dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Acht Hoka One One-atleten (en enkele pacers) maakten zich in Sacramento op voor een wedstrijd van 100 kilometer. Het merk hoopte dat er enkele records zouden sneuvelen, maar het warme weer gooide een beetje roet in het eten. Niet in dat van Jim Walmsley. De 29-jarige ultraloper liep op de Hoka One One Carbon X een nieuw wereldrecord op de 50 mijl (80 kilometer). Hij had 4u50’07” nodig om die afstand af te leggen en deed zo een minuut beter dan de vorige besttijd van Bruce Fordyce uit de jaren 80. Walmsley liep met een gemiddeld tempo van 3’37”/km.

Om je een beter beeld te schetsen: Eliud Kipchoge liep tijdens zijn wereldrecord op de marathon in 2018 met een gemiddeld tempo van 2’52”/km.

Geen WR op 100 kilometer

Walmsley moest de wedstrijd van 100 kilometer wel volledig afwerken zodat het record geldig zou zijn. Hij eindigde uiteindelijk als vierde in 7u05′. De zege was voor Hideaki Yamauchi. De Japanner – tweevoudig wereldkampioen op de 100 kilometer – finishte in 6u19’52” en bleef zo ruim boven het wereldrecord. Bij de vrouwen won Sabrina Little in 7u49′.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?