Worden er zondag wereldrecords gelopen op de marathon van Berlijn?

Zondag staat de marathon van Berlijn op de agenda. Die staat bekend als een van de snelste marathons. Hoe komt het eigenlijk dat er in Berlijn zoveel wereldrecords worden gelopen? Europees marathonkampioen én Belgische trots Koen Naert geeft uitleg.

Er werd al 10 keer een wereldrecord gelopen in de marathon van Berlijn: 7 keer bij de mannen en 3 keer bij de vrouwen. Het huidige wereldrecord bij de mannen staat op 2u02’57”. Ook dat werd gelopen in… jawohl, Berlijn! In een interview met Sporza wijt Koen Naert dit aan het parcours, het weer en het mentale aspect.

1. Het vlakke parcours: “Berlijn heeft de meest vlakke omloop die er is. In 2015 liep ik er zelf een heel snelle tijd en sindsdien weet ik dat de ondergrond echt een verschil kan maken. Het asfalt in Berlijn bolt gewoon heel goed.”

2. Het mooie weer: “Vorig jaar was een uitzondering maar doorgaans heeft Berlijn altijd veel geluk met het weer. Ook voor zondag ziet het er goed uit, al zal de wind hopelijk nog wat in kracht afnemen.”

3. Het mentale aspect: “Als atleet wéét je gewoon dat je aan de start staat van het snelste parcours en dat er in Berlijn heel snel gelopen wordt. Dat geeft meer vertrouwen om met een strak schema te vertrekken. Op een iets moeilijker parcours start je soms wat meer afwachtend maar in Berlijn is het ‘volle gas’ vanaf de start!”

Koen Naert pakte vorige maand goud op het EK Marathon in Berlijn. “Maar dat parcours was niet te vergelijken. Wij liepen 4 plaatselijke rondes van 10 kilometer langs de toeristische bezienswaardigheden. Nu is het een lange ronde van 42 kilometer. Van de bezienswaardigheden heb ik trouwens niet veel gezien hoor. Het was volledige focus op de marathon,” zegt Naert.

Wij zijn benieuwd of er zondag wereldrecords gaan sneuvelen tijdens de marathon van Berlijn!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?