WK voetbal bezorgt organisatie EK atletiek hoofdpijn

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 zorgt nu al voor de nodige hoofdpijn bij de organisatie van 7 Europese kampioenschappen. Wij leggen je uit hoe de vork in de steel zit.

De voorbije zomer vonden de Europese kampioenschappen atletiek, zwemmen, roeien, turnen, golf, triatlon en wielrennen voor het eerst gelijktijdig plaats. In augustus waren Glasgow en Berlijn de gaststeden voor de Europese kampioenschappen in deze zeven sporten. De Belgen deden het er voortreffelijk, met onder meer een gouden marathonplak voor Koen Naert (foto). Maar het concept was vooral in zijn geheel geslaagd, want plots kregen die kampioenschappen eindelijk meer aandacht. Bovendien was zo’n gemeenschappelijk EK ook kostenbesparend. .

Vooral blijven doen, denk je dan, maar voor de volgende editie (in 2022) duikt er wel een probleem op. ECM, de overkoepelende organisatie achter deze EK’s, laat weten dat het niet zo simpel wordt om een goede gaststad te vinden. Dat heeft te maken met het WK voetbal, dat in 2022 tijdens de winter plaatsvindt in Qatar. Normaal gezien wordt zo’n toernooi in de zomer afgewerkt (juni/juli).

En die verschuiving van het WK op de kalender maakt de zoektocht naar een gastland een pak moeilijker. Want omdat het WK in de winter plaatsvindt, lopen de grote voetbalcompetities gewoon door in juli en (begin) augustus. En niet gek veel landen/steden voelen er blijkbaar wat voor om gelijktijdig met de nationale voetbalcompetitie een groot evenement zoals ‘het gemeenschappelijke EK’ te ontvangen.  

De keuze voor het gastland wordt in principe later dit jaar bekendgemaakt. Misschien biedt bovenstaand gegeven wel een kans voor België (al dan niet samen met Nederland) om een slag te slaan.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?