Wetenschappers waarschuwen voor gezonheidsrisico’s smartwatches

Een smartwatch is voor veel lopers een onmisbaar attribuut. Je kan er je loopprestaties en gezondheid mee monitoren, maar tegelijk houdt het dragen van een smartwatch ook gezondheidsrisico's in. Daarvoor waarschuwt een onderzoek van de Florida Atlantic University.

Het gezondheidsgevaar van de smartwatch schuilt in … het polsbandje. Onderzoekers van de Florida Atlantic University ontdekten dat 95 procent van de geteste polsbandjes ziekteverwekkende bacteriën bevat, waaronder staphylococcus en pseudomonas. Deze kunnen infecties veroorzaken zoals abcessen, longontsteking en salmonella.

Rubberen en plastic polsbandjes zijn het meest vatbaar voor bacteriële besmetting. Het zijn poreuze en statische oppervlakken die makkelijk bacteriën aantrekken en zo een broeihaard voor ziektekiemen kunnen vormen. Metalen polsbandjes, vooral goud en zilver, bevatten weinig tot geen bacteriën.

De onderzoekers adviseren smartwatchdragers om hun polsbandje geregeld te reinigen. Uit hun studie blijkt dat gangbare huishoudelijke ontsmettingsmiddelen afdoende werkzaam zijn om binnen 30 seconden tot enkele minuten alle bacteriën te doden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?