Weekend levert 2 opvallende marathonwereldrecords op

Het voorbije weekend werden enkele opvallende wereldrecords op de marathon verbeterd. Een overzicht.

CJ Albertson is de man op de foto en sinds dit weekend is de loper ook de eigenaar van het wereldrecord indoormarathon. Dit weekend legde de 25-jarige Albertson de 211 rondjes op de piste in New York af in 2u17’59”. Daarmee deed hij duidelijk beter dan de tijd van de vorige recordhouder: Malcolm Richards. Die werkte de indoormarathon een jaar geleden af in 2u19’02”. Richards deed dit weekend trouwens ook mee aan dezelfde wedstrijd als Albertson en hij verbeterde zijn eigen record (2u18’47”). Maar toch raakte hij zijn wereldrecord dus kwijt. Ter info: het wereldrecord op de marathon van Eliud Kipchoge staat op 2u01’39”.

Over naar Parijs dan, waar de jaarlijkse marathon op het menu stond. Het was er Ethiopië boven, want Abrah Milaw (2u07’05”) kaapte de zege weg bij de mannen, zijn landgenote Gelete Burka (2u22’48”) was de snelste vrouw. In de Franse hoofdstad werd er ook een wereldrecord verbeterd. Meer bepaald dat van ‘snelste marathon, gelopen op naaldhakken’. Een foltering voor je lichaam, maar Christelle Doyhambehere deed het toch. De 34-jarige vrouw deed dat niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de Koala-vereniging. Die probeert kinderen in het ziekenhuis zo goed mogelijk op te vangen. Doyhambehere liep de marathon op hakken van 7 centimeter in 6u04’07”. Ze deed daarmee ruim een uur beter dan het vorige wereldrecord.

En er was nog een primeur in Parijs. Voor het eerst liep een hond de marathon. Die eer was weggelegd voor Gobi, de hond die wij vorig jaar nog ontmoetten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?