Wat is het geheim van Usain Bolt?

Wat onderscheidt Usain Bolt van een recreantloper, of van een andere topsprinter? Talent en training natuurlijk, maar veel hangt af van het aantal stappen en de kracht die daarbij vrijkomt, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Usain Bolt deed zijn reputatie als snelste man op aarde nog eens alle eer aan op het WK atletiek in Peking. De Jamaicaan won er de 100m en 200m, en pakte ook nog eens goud op de 4 x 100m estafette.

Wat is zijn geheim? Dat vroeg ook de Britse wetenschapper Sam Allen van de Loughborough University zich af. “In tegenstelling tot wat je zou denken is niet de snelheid waarmee je je benen voortbeweegt de cruciale factor, want die is ongeveer gelijk aan die van recreanten”, zegt Allen op de BBC. “Het verschil zit hem erin dat een topsprinter langere en krachtigere passen neemt.”

Onderzoek toont aan dat recreantlopers meestal tussen de 50 en 55 stappen zetten om 100m te overbruggen. Een topsprinter heeft er ongeveer 45 nodig, Usain Bolt doet het in 41 stappen. “Omdat topatleten veel meer kracht in hun benen hebben, blijven ze minder lang in aanraking met de grond. Daardoor worden ze sneller naar voren gestuwd”, zegt Allen. Volgens de Brit zweven topsprinters 60% van de tijd in de lucht, terwijl amateuratleten maar 50% van de tijd geen voet aan de grond hebben.

Wil je de looptechniek van Usain Bolt live bestuderen? Dan krijg je daartoe een unieke kans op de AG Insurace Memorial Van Damme volgende week vrijdag 11 september. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar via onderstaande link!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?