Wat is de ideale looptemperatuur?

Heb je het liever lekker warm als je gaat lopen of mag het kwik aan de lage kant zijn? De makers van de app Looptijden.nl analyseerden 21.000 trainingen en gingen op zoek naar de ideale looptemperatuur.

Iedereen heeft wel zijn eigen favoriete loopweer, maar onder welke omstandigheden presteer je nu het best? De makers van de app Looptijden.nl zochten het uit op basis van 21.000 trainingen die via hun systeem werden ingegeven.

Lopers kunnen daarmee immers niet alleen hun tijden ingeven, maar ook de omstandigheden en de temperatuur waarbij de training werd afgewerkt. Uiteraard gaat het hierbij om subjectieve waarnemingen en kunnen er geen grote conclusies uit getrokken worden maar het geeft wel een goed algemeen beeld.

Wat betreft het verband tussen temperatuur en gemiddelde snelheid is de conclusie redelijk voorspelbaar: een gemiddeld klimaat (10-15°C en 15-20°C) is het beste. Wanneer het heel koud of warm is, neemt de snelheid af.

Opvallender is het effect van de weersomstandigheden op de loopprestaties. Harde wind en storm zou immers voor een hogere snelheid zorgen. Dit effect kan natuurlijk ook verklaard worden door het feit dat alleen de al snellere ‘die hards’ de loopschoenen nog aantrekken bij deze omstandigheden. Heet en zonnig weer is dan weer nefast voor de prestaties.

De algemene conclusie van Looptijden.nl luidt dat een temperatuur tussen de 12 en 17°C het beste is. Een klein buitje of licht wisselvallige omstandigheden zijn ook bevorderend.

looptijden.nl
looptijden.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?