Warm aanbevolen: 10 tips voor lopen in de warmte!

Vrijdag wordt het tropisch warm met temperaturen tot 35 graden. Voor wie de loopschoenen wil aantrekken en niet wil wegsmelten, serveren wij hier 10 warm aanbevolen tips!

1. Hou het gezond!
Lopen is gezond, maar als je inspanningen gaat leveren waarop je fysiek niet voldoende voorbereid bent, kan dat het tegenovergestelde effect hebben. Zéker bij hoge temperaturen is het dus aangeraden om je lichaam niet te zwaar te belasten.

2. Vermijd een overdosis zon!
Als je toch besluit te gaan lopen, doe dat dan bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds, wanneer het nog niet te warm is. Wie bij warme temperaturen gaat lopen, vindt verkoeling in het bos. Zet een licht wit petje op om een hitteslag te voorkomen en zoek na afloop meteen de schaduw op.

3. Geef je niet (té) bloot!
Loop niet met een (half) ontbloot bovenlijf rond. Je kan er niet alleen door verbranden, maar door het groter contactoppervlak met de zon zal je huid ook meer warmte opnemen en de lichaamstemperatuur bijgevolg stijgen. Smeer je ontblote huid sowieso voldoende in!

4. Draag witte kledij
Draag dunne en luchtige kledij zodat je lichaam de warmte makkelijk kwijt kan. Draag wit in plaats van zwart, om zo weinig mogelijk warmte te absorberen.

5. Eet koolhydraatrijke voeding!
Bij warm weer gaat je koolhydraatverbranding de hoogte in. Daarom is het aangeraden om een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen, zoals pasta, rijst, couscous, quinoa, witte boterhammen of pannekoeken.

6. Anticipeer op zoutverlies!
Doe wat extra zout in je maaltijd of sportdrank. Dat houdt het water vast in je lichaam.

7. Prehydrateer!
Drink in het algemeen wat meer water. Met alledaagse activiteiten verlies je immers ook meer vocht dan in normale omstandigheden. Overdrijf niet en ga af op je dorstgevoel.

8. Drink ook tijdens de inspaning!
Kies bij rustige inspanningen voor water, als de intensiteit hoger ligt, is een isotone drank of dorstlesser aangeraden.

9. Knoei niet te veel met water!
Een flesje water kan verkoeling bieden, niet alleen door er van te drinken. Maar giet het water echter niet ongecontroleerd over je hoofd, want natte schoenen kunnen je voeten wel eens met blaren opzadelen.

10. Drink ook na het lopen!
Het is uiteraard ook bij warm weer belangrijk om het verloren vocht terug aan te vullen. Drink zo snel mogelijk na de inspanning, bij voorkeur een hersteldrank!

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?