Warm aanbevolen: 10 tips voor lopen in de warmte!

De zon maakt overuren. Ga je trainen of loop je een wedstrijd? Hou dan zeker rekening met deze tips!

1. Hou het gezond!
Lopen is gezond, maar als je inspanningen gaat leveren waarop je fysiek niet voldoende voorbereid bent, kan dat het tegenovergestelde effect hebben. Zéker bij hoge temperaturen is het dus aangeraden om je lichaam niet te zwaar te belasten.

2. Vermijd een overdosis zon!
Als je toch besluit te gaan lopen, doe dat dan bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds, wanneer het nog niet te warm is. Wie bij warme temperaturen gaat lopen, vindt verkoeling in het bos. Wie deelneemt aan een stratenloop heeft het tijdstip en parcours natuurlijk niet zelf te kiezen. Zet een licht wit petje op om een hitteslag te voorkomen en zoek voor en na de wedstrijd meteen de schaduw op.

3. Geef je niet (té) bloot!
Loop niet met een (half) ontbloot bovenlijf rond. Je kan er niet alleen door verbranden, maar door het groter contactoppervlak met de zon zal je huid ook meer warmte opnemen en de lichaamstemperatuur bijgevolg stijgen. Smeer je ontblote huid sowieso voldoende in!

4. Draag witte kledij
Draag dunne en luchtige kledij zodat je lichaam de warmte makkelijk kwijt kan. Draag wit in plaats van zwart, om zo weinig mogelijk warmte te absorberen.

5. Eet koolhydraatrijke voeding!
Bij warm weer gaat je koolhydraatverbranding de hoogte in. Daarom is het aangeraden om een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen, zoals pasta, rijst, couscous, quinoa, witte boterhammen of pannekoeken.

6. Anticipeer op zoutverlies!
Doe wat extra zout in je maaltijd of sportdrank. Dat houdt het water vast in je lichaam.

7. Prehydrateer!
Drink in het algemeen wat meer water. Met alledaagse activiteiten verlies je immers ook meer vocht dan in normale omstandigheden. Overdrijf niet en ga af op je dorstgevoel.

8. Drink ook tijdens de inspaning!
Kies bij rustige inspanningen voor water, als de intensiteit hoger ligt, is een isotone drank of dorstlesser aangeraden.

9. Knoei niet te veel met water!
Tijdens een wedstrijd kunnen een tuinslang, wat sponzen of bekertjes water voor een aangename verfrissing zorgen. Giet het water echter niet ongecontroleerd over je hoofd, want natte schoenen kunnen je voeten wel eens met blaren opzadelen.

10. Drink ook na het lopen!
Het is uiteraard ook bij warm weer belangrijk om het verloren vocht terug aan te vullen. Drink zo snel mogelijk na de inspanning, bij voorkeur een hersteldrank!

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.