Waarom ochtendloopjes goed voor je zijn

Ochtendloopjes hebben veel voordelen. Zelfs als je geen ochtendmens bent, kan je leren om er ten volle van te genieten!

Ochtendloopjes worden ook wel vetloopjes genoemd. Een vetloop is een rustige, korte duurloop die je ’s morgens op je lege maag uitvoert, dus bij voorkeur net na het opstaan. Om van de voordelen te genieten, is het belangrijk dat je aan lage hartslag loopt (70 tot 75% van je maximale hartslag). Op die manier is de energie die je verbruikt afkomstig van je vetten. Want je moet weten dat je, na een nachtje slapen, door al je suikers heen zit en dus vetten gaat aanspreken om energie ‘op te wekken’. Vetten zijn immers ‘onbeperkt’ in je lichaam aanwezig.

Dit maakt nuchtere ochtendloopjes interessant voor mensen die wat kilo’s kwijt willen. Maar vergeet dit zeker niet te combineren met een gezond voedingspatroon, dat is en blijft de basis. Met vetloopjes alleen zal je niet afvallen als je niet gezond en evenwichtig eet. Daarnaast zijn morning runs geschikt voor lopers die langere afstanden afleggen. Door op je nuchtere maag te trainen, leer je je lichaam om de vetreserves aan te spreken. Tijdens een wedstrijd (bv. een halve of volledige marathon) zal dit je helpen om je suikerreserves zo lang mogelijk te ‘bewaren’ voor op het einde, zodat je nog een tandje kan bijsteken en kan knallen tot aan de eindmeet.

Kortom, ’s morgens vroeg gaan lopen is goed voor alle lopers. Bovendien is het heerlijk om in alle rust en stilte te lopen en de hele wereld te zien, voelen en horen ontwaken. Als je terug thuis bent, heb je tonnen energie voor de rest van de dag. En je bent ’s avonds, na je werk bijvoorbeeld, op je gemak. Je hoeft niet naar huis te ‘rushen’ om nog in allerijl te gaan lopen. Zo blijft er veel tijd over voor andere leuke dingen.

Vind je het moeilijk om uit je bed te geraken of heb je niet veel energie zo vroeg? Dan ben je vast niet de enige! Hier volgen nog enkele tips voor een geslaagde ochtendloop:
* Drink minstens een glas water voor je op pad gaat. Niet eten betekent immers niet dat je niet mag drinken voor je training. Heb je toch nood aan iets van eten om op gang te geraken? Dan kun je een halve banaan eten of een sneetje brood met confituur.
* Als je niet veel ervaring hebt met deze manier van trainen, begin dan met een sessie van een 20-tal minuten. Geef jezelf de tijd om rustig op te bouwen. Loop sowieso niet langer dan een uur op je nuchtere maag.
* Warm eerst kort op, bijvoorbeeld door 5 minuten te stappen. Zo geef je je lichaam wat tijd om te wennen aan de ‘koele’ temperatuur in vergelijking met je lekker warme bed.
* Maak een leuke playlist die je extra oppept en motiveert. Al is het ook zalig om ’s morgens vroeg te genieten van de stilte die nog heerst!
* Na een ochtendloop is het tijd voor een stevig ontbijt. Zorg voor voldoende koolhydraten en eiwitten, zeker als je nog een actieve dag voor de boeg hebt. Geniet van een lekker en gezond ontbijt want dat heb je nu wel verdiend.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?