Vrouwen moeten maar half zo lang sporten als mannen om zelfde gezondheidsvoordelen te verkrijgen

Een grootschalig Amerikaans wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks sporten grote gezondheidsvoordelen oplevert voor zowel mannen als vrouwen. Maar de voordelen voor vrouwen zijn wel opvallend groter dan voor mannen.

Wetenschappers van het Smidt Heart Institute in Los Angeles gingen aan de slag met data van de National Health Interview Survey. Meer specifiek verdiepten ze zich in de cijfers over fysieke activiteit in de vrije tijd. Meer dan 400.000 Amerikanen gaven tussen 1997 en 2019 een inkijk in hun dagelijkse sportgewoontes via die National Health Interview Survey.

Het doel van de studie van het Smidt Heart Institute, die werd gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology, was om te evalueren of de gezondheidsvoordelen die voortkomen uit fysieke activiteit in de vrije tijd per geslacht kunnen verschillen. En het antwoord is ja …

Bij alle volwassenen die zeggen geregeld aan sport te doen, blijkt het sterfterisico lager te liggen dan bij inactieve mensen. Opvallend is wel dat het sterfterisico bij sportende vrouwen met 24% daalt, terwijl dat bij sportende mannen slechts met 15% is.

Het onderzoeksteam stelde ook vast dat mannen hun maximale gezondheisvoordeel bereiken door vijf uur per week te sporten, terwijl vrouwen hetzelfde voordeel al halen na 2,5 uur per week trainen. Langer dan vijf uur sporten levert mannen geen extra gezondheisdvoordeel op, maar voor vrouwen blijft het positieve effect stijgen tot wanneer ook zij vijf uur per week matig tot intensief bewegen in de vrije tijd.

Volgens de onderzoekers ligt de verschillende fysiologie van mannen en vrouwen aan de basis van de uiteenlopende cijfers. Mannen hebben doorgaans een groter hart, meer longcapaciteit en beschikken over meer spiervezels. Eenzelfde training is voor vrouwen inspannender en levert daarom meer gezondheidswinst op.

“Ik heb goede hoop dat dit baanbrekende onderzoek vrouwen die momenteel niet regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zal motiveren om te begrijpen dat ze in een positie verkeren om enorm veel voordeel te behalen uit elke stap van regelmatige lichaamsbeweging die ze kunnen investeren in hun gezondheid op de langere termijn”, zegt Christine M. Albert, voorzitter van de afdeling Cardiologie van het Smidt Heart Institute.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?