Vrouwen lopen nooit sneller dan mannen

Vrouwen zullen een marathon nooit sneller lopen dan mannen. Dat klinkt misschien logisch, maar lange tijd werd aangenomen dat vrouwen beter geschikt zouden zijn voor duurloop.

Professor Tim Noakes: ‘Het ideale marathongewicht is 54kg voor een vrouw en 56kg voor een man.’
Het zou slechts een kwestie van tijd zijn, voordat vrouwen harder zouden lopen dan mannen als het op meer dan 40 kilometer aankomt. Sinds de jaren ’70 dacht men dat de lichaamsbouw van een vrouw een voordeel op zou leveren ten opzichte van het sterkere geslacht.

De theorie leek te kloppen, want de tijdwinst die professionele vrouwelijk atleten boekten op de marathon was veel groter dan de vooruitgang van mannen op die afstand. De recordtijden van mannen en vrouwen kwamen steeds dichter bij elkaar te liggen. 

Professor Tim Noakes van de universiteit van Kaapstad komt nu met een ontnuchterende conclusie. Vrouwen gaan ondanks hun vooruitgang nooit harder lopen dan mannen. De reden is simpel: er werd in het verleden geen rekening gehouden met gewicht.

Met andere woorden, zet je de snelste man van 65 kg tegen de snelste vrouw van 55 kg, dan kan de vrouw het misschien winnen. Maar maak je die man 10 kg lichter, dan is het gebeurd. Daarom is de recordhouder op de marathon bij de vrouwen ongeveer 54 kg en de recordhouder bij de mannen ongeveer 56 kg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?