Voorbereiding op Wings for Life, week 2: Goal Calculator

Op 8 mei is Ieper opnieuw het decor voor de Wings for Life World Run. Onze man loopt mee en op running.be kan je zijn voorbereiding volgen.

Zeven weken lang bereid ik me voor op de Wings for Life World Run. Op zondag 8 mei loop ik zo veel mogelijk kilometers voor het goede doel. Vorige week (zie de link onderaan) legde ik het DNA van de wedstrijd onder het vergrootglas, maar met nog zes weken op de teller is het hoog tijd om een sportief doel te bepalen.

Hoe sneller, hoe langer

Het concept van de Wings for Life World Run kennen we: op exact hetzelfde tijdstip (13u Belgische tijd) vertrekken tienduizenden lopers in 34 verschillende steden over de hele wereld. Na hoeveel kilometers je wedstrijd eindigt, hangt volledig van jezelf af. Dertig minuten na de start vertrekt een catcher car. Wanneer die jou passeert, zit jouw wedstrijd erop. Sneller lopen staat dus gelijk aan langer lopen en meer kilometers. Maar sneller lopen is ook sneller moe. En de man met de hamer, die kom ik liever niet te snel tegen. Hoe pak ik dat aan? Hoe ver reik ik als ik bijvoorbeeld een egaal tempo van 12 km/u aanhoud?

Goal Calculator

Op de website van de Wings for Life World Run valt mijn oog op de Goal Calculator. Een handige tool om een haalbaar doel te stellen. Je kan zowel de gewenste duur, kilometers of tijd per kilometer ingeven. Wie bijvoorbeeld vijf kilometer wil lopen, heeft volgens de Goal Calculator 50 minuten om die afstand af te leggen. Kan je gedurende 1 uur en 10 minuten een tempo van 7 minuten per kilometer aan, dan zal je netjes tien kilometer gelopen hebben voordat de catcher car je inhaalt. Ik denk dat ik dus best op zoek ga naar het tempo dat ik lang kan volhouden. Zonder ‘in het rood’ te gaan, zodat ik nog kan versnellen wanneer de catcher car mij op de hielen zit.

Energy Lab-schema

Omdat ik momenteel midden in de voorbereiding op mijn allereerste marathon zit, hangt er reeds een kant-en-klare planning van Energy Lab aan het prikbord. En die ga ik gewoon blijven volgen. Vijf trainingen per week, met deze week een hersteltraining (maandag), twee intervaltrainingen (dinsdag en vrijdag) op de atletiekpiste en twee lange duurlopen van 90 (donderdag) en 110 minuten (zondag). Op paaszondag liep ik 21,3 kilometer tijdens een duurtraining van 105 minuten. Goed voor een gemiddelde van 4 minuten en 54 seconden per kilometer en 12,2 kilometer per uur.

20-25 kilometer

Met die tijd in gedachten en in de wetenschap dat mijn conditie de komende zes weken – zonder tegenslag – nog verbetert, neem ik de goal calculator bij de hand. Mijn ambitie zwemt ergens tussen 20 en 25 kilometer. 20 kilometer aan 5 minuten en 24 seconden per kilometer (duur: 1 uur en 48 minuten) lijkt zeker haalbaar en ook 25 kilometer in 2 uur en 7 minuten (5:04 min/km) is op het eerste gezicht geen natte droom. Maar – en dat is een grote ‘maar’ – thuis loop ik hoofdzakelijk op vlakke wegen. Een heuvelachtig parcours kan er stevig inhakken.

Zal ik na het ontleden van het parcours in Ieper mijn ambities moeten bijstellen? Dat lezen jullie volgende week.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?