Vijftiende Brussels Airport Marathon alweer groot succes

De ochtendkou schrikte de lopers niet af, want deze editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon lokte opnieuw meer volk dan de vorige. Eens onderweg konden de deelnemers zich opwarmen aan het pittige parcours en de mooie omgeving. Aan de nieuwe finish in het Jubelpark kregen ze er nog eens een hartverwarmende ontvangst van de toeschouwers bij.

Voor de marathon kwamen zo’n 2300 deelnemers opdagen, een verpulvering van het deelnemersaantal van vorig jaar. Het deelnemersveld in de Brussels Airport Marathon & Half Marathon zwelt elk jaar verder aan. In totaal liepen er veertienduizend lopers door Brussel, zo’n duizend meer dan vorig jaar. De verhuis van de aankomst naar het Jubelpark en het parcours vielen dus duidelijk in de smaak bij de duizenden sportievelingen.

Eén van die vele deelnemers was een man met een speciaal verhaal: Sebastien Bellin. De ex-basketballer en huidig manager van Spirou Charleroi werd 2,5 jaar geleden getroffen door de aanslagen op Brussels Airport. Zijn foto ging de wereld rond. “Ik wist niet of ik ooit nog zou kunnen lopen”, zei hij voor de start. “De boodschap is: hoe onmogelijk de uitdaging ook lijkt, neem stap per stap de handschoen op. Dit is een persoonlijk doel geweest voor mij en het doet deugd dat mensen mij als voorbeeld zien. Zeker voor mijn familie is dit geweldig.”

Bellin liep logischerwijze een stuk achter de snelsten op het parcours. Bij de mannen op de marathon was de overwinning voor de Keniaan Laban Cheruiyot. Hij haspelde de marathon af in 2 uur, 24 minuten en 20 seconden. Zijn landgenoot Patrick Korir (02:28:01) werd tweede, de Belg Pieter Gijsels (2:44:37) derde. Bij de vrouwen was de overwinning voor Kabiratou Nassam (2:57: 59, Benin) voor Juliet Champion (2:59:35, Verenigd Koninkrijk) en Sarka Vystejnova (3:01:43, Tsjechië).

De halve marathon bij de mannen was een prooi voor Maxime Delvoie (1:09:58). De Belg was sneller dan Abdou Sihammane uit Marokko (1:11:14) en Ashenafi Bulle uit Ethiopië (1:11:43). Charlotte Monfils (1:23:58) was de snelste vrouw op de halve afstand, zij klopte de Italiaanse Michela Ciprietti (1:25:23) en de Belgische Heidi Van Maele (1:26:34).

De vlakte op het Jubelpark en de koude wind door Brussel maakten van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon een lastige klus voor het internationale deelnemersveld. “Ik heb nog nooit in zo’n koude omstandigheden gelopen”, gaf marathonwinnaar Laban Cheruiyot grif toe na de aankomst. Hij was niet alleen;  veel deelnemers rilden nadat ze bekoelden van de inspanning. Gelukkig was er het Belgian Beer Café om de deelnemers op te warmen met een hapje en een drankje. Samen een warme Brusselse wafel verorberen in dit weer: heerlijk toch?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?