Via China, India en Ecuador naar New York

In de New York City Marathon lopen zondag naar goede gewoonte weer een pak Belgen mee. Onder hen ook Lukas, Lorenz en Lucas, drie studenten die zich gingen voorbereiden op de meest exotische plekken.

Waartoe wilde ideeën op oudejaarsavond niet allemaal kunnen leiden… (foto nike)
Lukas Carlier (21) uit Westmalle en Lorenz Hertoghs (22) en Lucas Stoops (21) uit Zoersel zijn vrienden sinds de middelbare school. Ondanks het feit dat Lorenz in Leuven en Lukas en Lucas in Antwerpen gingen verderstuderen, ging hun band en de gemeenschappelijke passie voor lopen nooit verloren. En zo kwamen ze op het idee om samen de New York City Marathon te lopen.

“Ambitieus en in een vlaag van overwinningsgeest en optimisme zeiden we op oudejaarsavond tegen elkaar: ‘We doen ‘m!'”, zegt Lorenz in Het Nieuwsblad. “Een probleem was wel dat we allemaal al uitgebreide reisplannen gemaakt hadden. Lucas ging naar China, Lukas naar India en ik naar Ecuador. Toch besloten we om onze trainingen daar voort te zetten.”

Terwijl hij met twee vrienden in augustus en september op rondreis trok door Ecuador, vond Lorenz nog voldoende tijd om te trainen. “Zo liep ik in Quito, de met 2.800 meter boven de zeespiegel tweede hoogste hoofdstad ter wereld, langs het Amazonewoud, de Atlantische kustlijn van Ecuador en tussen de zeeleeuwen op de Galapagoseilanden.”

“De training was soms erg zwaar”, aldus Lorenz. “Ik was daarom heel benieuwd naar het ‘supermangevoel’ na 5 weken hoogtestage in de Andes, maar het bleek lastig lopen op het witgele strand en door de hoge temperaturen en grote luchtvochtigheid.”

Lukas verbleef een maand in India. Bij aankomst in zijn slonzig hotel in de achterbuurten van Delhi zonk de moed hem in de schoenen: “Miserie, armoede, vuilnis en verkeerschaos: hoe zou ik hier een maand kunnen trainen? In Rishikesh, de poort naar de Himalaya, ging het al beter, maar de verschroeiende temperaturen en grote hoogteverschillen veroorzaakten nieuwe uitdagingen. Mumbai zorgde voor opluchting: het uitzicht op Chapatti Beach maakte de training een pak aangenamer.”

Lucas Stoops liep onder andere op de Chinese Muur, in de Verboden Stad in Peking, door de smog, in Xian en door het financiële district van Shanghai. Jammer genoeg hield hij een gebroken voet over aan zijn avonturen, waardoor hij zijn marathondroom moet uitstellen.

Lukas en Lorenz zullen zondag wel aan de start staan van de New York City Marathon. “We zijn goed getraind, nu komt het erop aan niets te forceren vlak voor de wedstrijd”, klinkt het.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?