Vet verbranden tijdens je slaap? Zo werkt het

Boost het natuurlijk vetverbrandingsproces tijdens je slaap met deze kleine aanpassingen.

Heb je het gevoel dat je die overtollige kilo’s maar niet kwijtraakt – ondanks je voedings- en trainingsinspanningen? Dan kan het helpen om je te focussen op je slaap. Jawel, je leest het goed. Je kan je slaaproutines slim inzetten om meer vet te verbranden. Wij vertellen je in vijf tips hoe dat juist zit.

  1. Probeer intermittent fasting

Probeer je laatste maaltijd enkele uren voor bedtijd te nemen en eet niets meer tot je ontbijt van de volgende dag (of eventueel zelfs tot je lunch). Dit zorgt ervoor dat je lichaam vet in plaats van glucose zal verbranden doorheen de nacht. Wanneer je slaapt, komt je lichaam in een natuurlijke vastenfase. Door dit te combineren met intermittent fasting verleng je deze fase, wat kan zorgen voor een groter vetverlies tijdens de nacht. Bovendien kan intermittent fasting helpen bij het reguleren van hormonen zoals insuline en groeihormoon, twee hormonen die een rol spelen bij de vetverbranding.

  1. Hou je slaapkamer koel

Slapen in een koele kamer kan je metabolisme boosten en je bruin (gezond) vet activeren. Hierdoor zal je lichaam meer calorieën verbranden om warmte te genereren. Zet de thermostaat dus een graadje lager (of slaap met je raam open) en laat je lichaam de rest van het werk doen. Bovendien kan slapen in een koele kamer je slaapkwaliteit bevorderen, wat ook kan bijdragen aan gewichtsverlies. Een slechte nachtrust wordt namelijk gelinkt aan hormonale disbalansen die tot gewichtstoename leiden.

  1. Doe aan krachttraining in de avond

Krachttraining geef je metabolisme een boost: het tillen van gewichten kan helpen om meer caloriëen te verbranden, zelfs wanneer je slaapt. Probeer ‘s avonds een korte krachttraining in te plannen om je stofwisseling te versnellen voor je gaat slapen. Extra voordeel: met krachttraining verhoog je ook je spiermassa, wat zorgt voor een sneller metabolisme en een hogere calorieverbranding, zelfs in rust. Ook met krachttraining stimuleer je de productie van het menselijk groeihormoon, wat – opnieuw – een belangrijke rol speelt in vetverlies en spiergroei.

  1. Neem koude douches

Koude douches en ijsbaden kunnen je bruine vet stimuleren (gelijkaardig aan slapen in een koele omgeving). Bovendien zorgt de shock van het koude water voor een boost in je stofwisseling. Koude douches kunnen je slaakwaliteit verbeteren en ontstekingen verminderen, wat ook bijdraagt aan een betere nachtrust – en dus gezond gewichtsverlies.

  1. Vermijd maaltijden voor bedtijd

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een maaltijd eten net voor je gaat slapen ervoor zorgt dat je lichaam het overschot aan calorieën als vet opslaat in plaats van deze te verbranden voor energie. Vermijd dus eten in de 2 à 3 uur voor je gaat slapen om je lichaam nog de tijd te geven om het eten te verteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?