Verbeter je uithoudingsvermogen… met kriekensap!

Is kriekensap het nieuwe bietensap? Duursporters, zoals lopers, zouden er hun prestaties en uithoudingsvermogen mee kunnen verbeteren.

Dat bietensap de prestaties van duursporters gunstig kan bevorderen, weten we al langer dan vandaag. Nu blijkt dat je door het drinken van kriekensap hetzelfde positieve effect kan bereiken. Volgens prof. Romain Meeussen van het Human Performance Labo van de VUB is het effect vooral zichtbaar bij matig getrainde sporters.

Krachtige polyfenolen
De wetenschappers hebben 10 bestaande studies opnieuw geanalyseerd, met als conclusie dat kriekensap een prestatiebevorderend effect heeft. Dit komt doordat krieken, net als vele andere bessensoorten, polyfenolen bevatten. Dit zijn krachtige bestandsdeeltjes in de voeding die ontstekingsremmend werken en helpen tegen spierpijn. Ze zorgen voor een betere doorbloeding, net als bietensap. Het verschil is echter dat kriekensap ook nog andere stoffen bevat die een bijdrage leveren tot de uithouding.

Kanttekening: enkel sap, poeders en pillen
De professor maakt wel een kleine kanttekening. Het is namelijk niét de bedoeling dat je nu plots kilo’s krieken gaat verorberen voor een zware training of wedstrijd (komt wellicht ook niet goed met je darmen dan). Je bereikt een positief effect enkel met concentraat opgelost in sap, en met poeders en pillen. Neem dit 2 uur voor de inspanning. Maar wees sowieso voorzichtig met allerlei voedingssupplementen want vaak bevatten ze ook nog andere stoffen. Het is best om niet op eigen houtje met een supplement te starten, vraag altijd raad aan je (sport)arts.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?