Van Peborgh en Dejaeghere heersen in Hasselt

De 29ste editie van HBvL Dwars door Hasselt lokte 11.000 lopers naar de Limburgse hoofdstad. Nick Van Peborgh en Veerle Dejaeghere wonnen de hoofdwedstrijd over 15 km.

Van Peborgh (oranje) kleurde samen met Barbier (wit) en Van Koolwijk (blauw) de hoofdwedstrijd. (foto alain buyck)


Aangezien het de laatste manche van de Partena Run Classics was, zorgde de HBvL Dwars door Hasselt 15 km dit jaar voor nog meer spankracht. Bij de mannen was de eindwinnaar met Alexander Diaz Rodriguez al gekend, maar onder andere Benjamin Barbier, Nick Van Peborgh en Gert Theunis gingen in de Limburgse hoofdstad de strijd aan om de ereplaatsen in het criterium.

Het waren dan ook Barbier en Van Peborgh die van begin tot eind de wedstrijd kleurden. Samen met Krijn Van Koolwijk en Erwin Leysen snelden ze er al meteen vandoor. Halverwege moest Leysen de rol vooraan lossen en kregen we nog drie leiders.

Aanvankelijk sleurde vooral Barbier aan de kop, maar dat moest hij in de laatste kilometers bekopen. Van Peborgh zette ongeveer 2 kilometer voor de meet zijn beslissende demarrage in en finishte als eerste in 45:27. Van Koolwijk werd tweede op zes seconden, Barbier vervolledigde het podium op 10 seconden. Erwin Leysen en Geert Maes maakten de top vijf compleet.
 
Door zijn zege springt Van Peborgh van de vijfde naar de derde plaats in het eindklassement van de Partena Run Classics. Barbier eindigt op de tweede stek, op 16 punten van Diaz Rodriguez.

“Ik ben zelf verrast dat ik hier heb kunnen winnen”, zei Van Peborgh na afloop. “Maar de regen en de kou liggen mij wel. Toen ik met Van Koolwijk en Barbier alleen over bleef, ben ik interval beginnen lopen tot ze er alletwee af lagen. Mijn plannetje is gelukt, geweldig!”

Krijn Van Koolwijk was heel wat minder tevreden met het weer. “Doe mij toch maar een aantal graden meer”, kon er bij de Limburger toch nog een grijns vanaf. “Ik heb mijn eigen ruiten ingegooid door te demarreren net nadat Van Peborgh al twee keer was aangegaan. Ik ben mezelf tegengekomen en toen was de zege weg. Achteraf gezien had ik dus beter de spurt afgewacht, maar ik kan best tevreden zijn met de tweede plaats. Voor eigen volk lopen was ook nog eens leuk.”

DUBBELSLAG VOOR DEJAEGHERE

Veerle Dejaeghere eindigt dankzij haar zege in Hasselt op één in de Partena Run Classics. (foto alain buyck)


Bij de vrouwen beloofde de 15 km nóg spannender te worden met Sigrid Vanden Bempt en Veerle Dejaeghere die zusterlijk naast elkaar aan de leiding stonden in de Partena Run Classics. Wie in Hasselt won, mocht dus ook meteen de eindzege op haar palmares schrijven.

Aanvankelijk bleven Vanden Bempt en Dejaeghere in elkaars spoor, tot Dejaeghere ongeveer halfweg de beslissende kloof sloeg. De West-Vlaamse nam eerst een meter of 40 en vergrootte die voorsprong vervolgens met mondjesmaat. Uiteindelijk finishte Dejaeghere in 49:50, met een minuut voorsprong op Vanden Bempt. Manuela Soccol, de winnares van vorig jaar, mocht in eigen provincie mee op het podium.

Veerle Dejaeghere was maar al te blij dat ze na afloop de dikke leiderstrui van het Partena Run Classics-klassement mocht houden. “Wat een weer, nogal een verschil met vorige week in Brussel“, bibberde ze. “Ik heb daar de eindzege al eens aan mijn neus laten voorbijgaan, maar dat heb ik vandaag gelukkig rechtgezet. Ik wou van in het begin eigenlijk al een kloof slaan, maar Sigrid bleef goed in mijn spoor. Halverwege heb ik dan nog een tandje bijgestoken en die kloof is er gebleven. Eind goed, al goed!”

MISSEN OP DREEF IN HASSELT 

Ex-Miss België Virginie Claes liep de 10 km in Hasselt. (foto alain buyck)


Naast de HBvL Dwars door Hasselt stonden er nog vijf andere wedstrijden met heel wat schoon volk op het programma en voor de allerkleinsten was er de Chiquita Kids Run. De Run Hasselt 10 km, met onder andere ex-Miss België Virginie Claes aan de start, werd gewonnen door Cedric Hauben en Wendy Lenaerts

De handbikers kwamen naar goede gewoonte aan hun trekken op de Memorial Fernand De Bolle. Jean-François Deberg en Lut Simons waren daar de snelste. Gewezen Miss Belgian Beauty Cynthia Reekmans was één van de deelneemsters aan de Start to Run 5 km, die werd gewonnen door Koen Neven en Mieke Gorissen. Op de Knack Weekend Ladies Run kwamen er zelfs alleen vrouwen aan de start. De zege in die wedstrijd over 5 km ging naar Evelien Ruijters.

Ook kersvers Miss Limburg Julie Ghoos kon natuurlijk niet ontbreken op dit loopfestijn. Ze gaf niet alleen het startschot van de Jogging 3 km, maar liep vervolgens zelf ook mee op deze afstand, die gewonnen werd door Michael Muutjens en Lone Meertens.

De volledige uitslagen van HBvL Dwars door Hasselt zijn exclusief terug te vinden in Het Belang van Limburg op maandag 10 oktober.

HBvL Dwars Door Hasselt 15 km
Mannen:
1. Nick Van Peborgh – 45:27
2. Krijn Van Koolwijk – 45:33
3. Benjamin Barbier – 45:37

Vrouwen:
1. Veerle Dejaeghere – 49:50
2. Sigrid Vanden Bempt – 50:50
3. Manuela Soccol – 52:46

Run Hasselt 10 km
Mannen:
1. Cedric Hauben – 31:57
2. Andreas Forneck – 32:05
3. Ruben Kenis – 32:29

Vrouwen:
1. Wendy Lenaerts 37:03
2. Vasilia Gounakis
3. Christa Van Peer

Memorial Fernand De Bolle 10 km (handbikes)
Mannen:
1. Jean-François Deberg 19:49
2. Didier Damiaens 21:34
3. Jos Kesters – 23:23

Vrouwen:
1. Lut Simons 
2. Greet Baelemans

Start to Run 5 km
Mannen:
1. Koen Neven – 15:00
2. Brian Van den Bossche – 15:23
3. Rocky Grispen – 15:28

Vrouwen:
1. Mieke Gorissen – 18:44
2. Chloe Loyiot – 19:04
3. Janne Geers – 19:20

Knack Weekend Ladies Run 5 km
1. Evelien Ruijters – 18:44
2. Jitte Cosemans – 19:04
3. Anne Schreurs – 19:20

Jogging 3 km
Mannen:
1. Michael Muutjens – 10:08
2. Bernard Groenen – 10:14
3. Joris Vranken – 10:15

Vrouwen:
1. Lone Meertens – 10:45
2. Lotte Scheldeman – 11:05
3. Martine Groenen – 11:45

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?