Train mee: van 10 miles tot marathon in 16 weken

Running.be en Energy Lab begeleiden vijf lezers richting de DVV Antwerp Marathon 2015. Met het 16-wekenschema van Paul Van Den Bosch kan je zelf ook meetrainen voor je eerste marathon. We starten start deze week!

Liefst duizend (!) kandidaturen kregen we binnen na onze oproep aan finishers van de DVV Antwerp 10 Miles 2014 om zich door Energy Lab te laten begeleiden richting hun eerste marathon in 2015. Vijf gelukkigen werden opgenomen in het running.be marathonteam, maar ook de 995 anderen mogen blijven dromen van hun marathondebuut. Met het 16-wekenschema van Paul Van Den Bosch, dat je terugvindt in het novembernummer van running.be magazine, krijgen ook zij immers de kans om vanaf 5 januari mee te trainen naar hun eerste marathon op 26 april 2015!

“Om aan dit schema te kunnen beginnen, moet je momenteel in staat zijn om wekelijks 30 à 40 km te lopen, ongeacht de eindtijd die je vooropstelt”, geeft Paul Van Den Bosch mee als voorwaarde. “Dat moet je in staat stellen om in 16 weken tijd door te groeien naar een loopweek van zo’n 60 km. Dit alles in een rustig tempo: intervaltrainingen of andere snelle looptrainingen zijn niet aan de orde.”

“Tijdens de laatste weken moet je elke week een lange duurloop voorzien van om en bij de 2 uur met een lage intensiteit. Idealiter voer je iedere week één van je lange duurlopen uit op een verhard oppervlak. De rest van de trainingen doe je bij voorkeur op een zachte ondergrond. Nog een laatste tip: je mag je langste duurlopen, zeker in het begin, regelmatig onderbreken met enkele minuten stappen”, besluit Van Den Bosch.

Je vindt het volledige artikel, inclusief het eerste deel van het 16-wekenschema dat begint in de week van 5 januari, in het novembernummer van running.be magazine. Nog tot begin januari te vinden in de winkel! Het vervolg vind je in het januarinummer, te verkrijgen vanaf donderdag 8 januari.

running.be magazine
Eva Daeleman over lopen als één van haar vele sporten, de Brussels 10K Gaston Roelants met Koppen-presentator Tim Verheyden, 18 pagina’s trail, zes looplampen getest, tips om blaren te voorkomen en te genezen, 15 pagina’s training met een zestienwekenschema van Paul Van Den Bosch om over te stappen van de 10 miles naar je eerste marathon, de loper in voetbalcoach Francky Dury, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, de winteressentials van Elodie Ouedraogo, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 6 november in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?