Trailrunning wereldwijd in de lift bij vrouwen

De International Trail Running Association (ITRA) heeft de uitslagen van meer dan 25.000 wedstrijden van de voorbije 7 jaar geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het overgrote deel van de deelnemers mannen zijn, maar dat het aandeel vrouwen de jongste jaren flink in de lift zit.

Trailrunning is op heel onze aardbol populair. Uit de analyse van de ITRA blijkt dat lopers en loopsters uit 195 verschillende landen de voorbije 7 jaar ergens ter wereld aan een trailrunningevent hebben deelgenomen.

In absolute cijfers gaat het om 1,77 miljoen verschillende atleten, die samen 5 miljoen keer een finishlijn gepasseerd zijn (lees: er zin traillopers die aan meerdere wedstrijden hebben deelgenomen, wat uiteraard niet hoeft te verbazen).

De gemiddelde trailloper is van het mannelijke geslacht en is 40,5 jaar oud. 77% van de lopers zijn mannen en 23% vrouwen. Toch is het aandeel vrouwen de jongste jaren fors gestegen. In 2013 was het aandeel vrouwen nog maar 18%, terwijl dat in 2019 al 26% was.

Nog volgens de ITRA-analyse is een mannelijke trailrunner op zijn top op z’n 27ste. Bij de vrouwen is de topleeftijd 24 jaar, al blijft de curve vrij vlak tot 40. Daarna beginnen de prestaties er duidelijk op achteruit te gaan. Wat uiteraard niet hoeft te betekenen dat het plezier van het trailrunnen afneemt…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?