Trail van 250 km in ons land: hulpvaardigheid wordt beloond

In ons land vond eerder dit jaar de Legends Trail plaats, een wedstrijd van 250 kilometer over Ardense bospaden, rivierbeddingen en hellingen. 29 deelnemers haalden de finish. Een korte impressie.

In ons nieuwste magazine lees je een reportage over de Legends Trail. Daaruit blijkt dat solidariteit een belangrijk element is in de ultrawereld. Dat bewijst dit fragment.

In de buurt van het Meer van Nisramont gaat het fout voor de Nederlander Arnoud Bührs. Hij valt zwaar en breekt een been. Martino Corneille was een van de deelnemers die in de buurt was: “Tijdens een afdaling zag ik plots enkele mensen met hoofdlampen rond een loper staan. Ik wist meteen dat het ernstig was. Enkele collega’s hadden de onfortuinlijke atleet al in zijn bivy bag geholpen. Dat is een soort slaapzak die je beschermt tegen koude en vocht. Zelf kon ik niet meer helpen.”

Ook organisator Stef Schuermans laat zijn licht schijnen over de val van Arnoud: “Het gebeurde op de slechtst mogelijke plaats: op bijna twee kilometer van de openbare weg. Toch slaagden we erin om al na 25 minuten een ploeg met onder andere een spoedarts en een anesthesist ter plaatse te hebben. Zij spalkten het been van het slachtoffer en haalden hem snel uit het bos.” Drie deelnemers blijven minstens een halfuur bij de onfortuinlijke Nederlander. Ze hypothekeren daardoor hun winstkansen, maar dat illustreert precies de unieke sfeer in de kleine ultrawereld. Voor deze hulpvaardige mensen staat er een speciale clausule in het reglement: de Barmhartige Samaritaan. De drie helpers krijgen 45 minuten extra om de tijdslimiet te halen. Voor de organisatoren is veiligheid een topprioriteit. Zo is er een lijst met verplichte accessoires en uitrusting. Bij de start krijgt iedereen ook een tracker met SOS-knop op de rugzak. Via die tracker volgen de organisatoren (en de supporters) alle atleten op de voet.

De volledige reportage van dit evenemtn lees je in ons magazine. Of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.