Toppers zullen vroeg moeten opstaan om de olympische marathon te winnen

Het aftellen naar 2019 is begonnen, maar veel topsporters tellen ook al af naar de zomer van 2020, wanneer de Olympische Spelen in Tokio plaatsvinden. De temperatuur zorgt wel voor kopzorgen.

In Tokio kan het behoorlijk warm worden. De Olympische Spelen vinden in 2020 plaats van 24 juli tot en met 9 augustus. Tijdens de voorbije zomer liepen de temperaturen in die periode op tot boven de 40 °C. Geen ideale omstandigheden om in te sporten.

Voor de marathon zoekt de organisatie naar een oplossing. Zo dook er al het idee op om met warmtewerend asfalt te werken. De eenvoudigste maatregel is het startuur vervroegen. Voorlopig worden de marathonlopers nog om 7 uur aan de start verwacht, maar de Internationale Atletiekfederatie wil dat vervroegen naar 6 uur, of zelfs 5.30u.

De lopers die op een medaille mikken, zullen dus vroeg moeten opstaan. Voor ons (lees: toeschouwers die het in België op televisie volgen) is dat eigenlijk nog niet zo’n slecht nieuws. In Tokio lopen ze acht uur voor op onze tijdszone. Stel dat de marathon om 6 uur ’s ochtends start, dan zetten wij om 22 uur ons tv-toestel aan. Zo kennen wij iets over middernacht onze tijd de winnaars. Stel dat er om 9 uur gestart wordt, dan zouden we wat langer moeten opblijven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?