Tips om blaren te vermijden en (indien nodig) te behandelen

Een bijzonder vervelend fenomeen: blaren of bleinen. Enkele tips om ze te vermijden en behandelen zijn dan ook ongetwijfeld welkom.

Blaren ontstaan door vocht (zweet, regen, …) in combinatie met wrijving. Mensen die vaak last hebben van zweetvoeten, hebben bijvoorbeeld meer risico op ‘blaarvorming’. Logischerwijze wil je er zo weinig mogelijk mee te maken krijgen. Volg daarom deze tips …

* Kies steeds voor natuurlijk, ademend materiaal voor je schoeisel. Niet alleen wanneer je gaat lopen, ook tijdens je ‘gewone’ dagelijkse activiteiten. Zo verminder je de kans op zwetende voeten.

* Vermijd te kleine schoenen, want die zorgen ervoor dat je voet gekneld geraakt, wat dan weer voor meer wrijving dan nodig zorgt.

* Draag bij warm weer een open schoen zodat je voet gemakkelijker opzwelt als gevolg van de warmte. Ook dit voorkomt extra wrijving.

* Je kan ook altijd tape proberen. De wetenschap weet dat het werkt!

Is het kwaad al geschied?

* Pruts dan zeker niet aan je blaar. Als je ze toch doorprikt (bijvoorbeeld wanneer de blaar heel groot is), weet dan dat de wonde en de pijn soms erger kunnen worden. Gebruik hoe dan ook een ontsmette naald. Het gaatje dat je maakt, moet net groot genoeg zijn om het vocht te laten weglopen. Best is om voor natuurlijk herstel te kiezen.

-Maak gebruik van specifieke pleisters indien het ongemak te groot wordt. Vervang de pleisters dagelijks.

 

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?