Tip van de ultraloper: loop met al je zintuigen!

Je kan je 5 zintuigen slim gebruiken om beter te lopen!

De plezantste looptoertjes? Dat zijn die waarin je ten volle geniet van alles wat je ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt. Je loopt 100% ‘in the moment’, met al je zintuigen! De bekende ultraloper en legendarische durfal Kilian Jornet (die al veel straffe toeren heeft uitgehaaldis een echte ‘believer’ van lopen met alle zintuigen. Hij neemt alles wat hij rondom zich beleeft volledig op. Naar eigen zeggen verscherpt dit zijn focus en uithoudingsvermogen. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat je inderdaad beter kan lopen door al je zintuigen ‘slim’ in te schakelen.

Proeven
Je mond kort spoelen met een suikeroplossing zoals een sportdrank (en ze daarna weer uitspuwen) kan prestatiebevorderend werken. Dat kon je ook hier al lezen. Deze spoeling laat weten aan de hersenen: extra energie op komst! Het gevolg: je kan beter omgaan met pijn en vermoeidheid tijdens het lopen. Hallo, doorzettingsvermogen!

Voelen
Probeer het contact dat je voeten maken met de grond (bij elke looppas) goed aan te voelen, alsook de bijhorende schokken die je lichaam hierdoor krijgt. Als het contact met de grond niet goed voelt, pas je best je loopstijl aan of moet je op zoek naar nieuwe loopschoenen. Op die manier vermijd je pijn en blessures… én kan je nog lang blijven lopen!

Zien
Kijk tijdens het lopen goed voor je uit in plaats van naar de grond. Zorg dat je alle eventuele hindernissen ziet op je traject (op zo’n 5 tot 10 meter). Je hersenen slaan al die informatie netjes op, waardoor je deze objecten makkelijker kan ontwijken als je er voorbij loopt. Het gevolg: je loopt vlotter, geruster en sneller.

Ruiken
Geuren stimuleren de neuszenuwen, die hierdoor signalen naar de hersenen sturen. Dat heeft dan weer een invloed op de je hartslag, je stressniveau, je geheugen en bepaalde hormonen. Zo zouden angstgevoelens verminderen door de geur van appelsienen en pepermunt ruiken kan je een sterker gevoel geven. Gevolg: je voelt je extra goed en gaat sneller en lekkerder lopen!

Horen
Naast muziek in je oren kunnen omgevingsgeluiden je een flinke boost geven tijdens het lopen. Luister aandachtig naar de geluiden van de natuur, je eigen ademhaling, je voeten op de grond etc. Dit helpt om je focus te vergroten. Bovendien leiden die geluiden je af van mogelijke ‘saboterende’ stemmetjes in je hoofd die je zeggen dat het lastig is en dat je er liever mee wil stoppen…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?