Suiker en lopen: wanneer wel en wanneer niet combineren?

We beschouwen suiker vaak als een boosdoener. Nochtans mag je niet zomaar alle suikers uit je voeding bannen. Matigen en kiezen voor de juiste soort op het juiste moment: dat is de boodschap volgens voedingsdeskundige Jolien Lewyllie van Energy Lab.

Waarom heb je suiker nodig?

Suikers zijn brandstof voor je lichaam, dat ze omzet in energie. Die energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Bij intensieve sportinspanningen heb je snelle suikers nodig om meteen te presteren. Pas op: je hebt pas extra suikers nodig bij een inspanning die langer dan 1,5 uur duurt. Het nadeel van het … voordeel is dat je bloedsuikerspiegel snel keldert, waardoor je weer zin krijgt in eten. Door het verslavingseffect van suiker eet je meer dan nodig en zo kom je dus sneller bij. Daarom moet je, zeker als loper, voor de juiste suikersoort op het juiste moment kiezen.

Voor je loopje: trage koolhydraten voor een rustige training met voldoende tijd tussen maaltijd en training. Mix van trage en snelle suikers voor een wedstrijd met voldoende tijd tussen maaltijd en training, of voor een training met weinig tijd tussen maaltijd en training, of voor een erg intensieve training.

Tijdens je loopje: snelle suikers, als je inspanning langer duurt dan anderhalf uur.

In ons maartnummer (nu in de winkel, of hier digitaal) vertelt Jolien welke suikers je nodig hebt na de inspanning en wat het verschil is tussen de verschillende soorten suikers.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?