Sporten in de ochtend verhoogt productiviteit

Een recente studie toont een positief verband aan tussen sporten in de ochtend en betere hersenwerking doorheen de dag.
Er zijn meerdere redenen om al vroeg in de ochtend je loopschoenen aan te trekken. Recent onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine, geeft je er nu nog eentje extra. Een ochtendtraining bevordert namelijk ook de hersenactiviteit doorheen de verdere dag. Zelfs wanneer je nadien nog enkele uren achter je bureau moet zitten om te werken of te studeren. 
De wetenschappers van het zogenaamde ‘Brain Breaks’-onderzoek bestudeerden hoe de timing van lichaamsbeweging cognitieve functies beïnvloedt. Daarvoor verdeelden ze 65 volwassenen (55- tot 80-jarigen) in drie groepen:
– Een groep die de hele werkdag (8 uur) niet bewoog;
– Een groep die het eerste uur van de werkdag stilzat, 30 minuten sportte en nadien gedurende 6,5 opnieuw het werk hervatte;
– Een groep die het eerste uur van de werkdag stilzat, 30 minuten sportte en gedurende de rest van de werkdag om het halfuur recht stond en 3 minuten ging wandelen. 
Om de invloed van lichaamsbeweging op de hersenwerking te onderzoeken, moesten de proefpersonen een reeks cognitieve testen afleggen en werd hun ‘BDNF’ (Brain-Derived Neurotrophic Factor), een stof in de hersenen, gemeten. Die stof is onder meer belangrijk voor de bescherming en aanmaak van hersencellen. 
Wat bleek? Zelfs een korte sportsessie in de ochtend bracht al heel wat voordelen met zich mee. Iedere deelnemer die ’s ochtends bewoog, scoorde namelijk beter op cognitieve testen dan de proefpersonen die ’s ochtends niet sportten. Zo verbeterden executieve functies, zoals beslissingen nemen, organiseren en prioriteiten stellen. Ook de niveaus BDNF stegen en bleven hoog gedurende de dag bij de tweede en derde groep, terwijl de niveaus van BDNF zelfs daalden bij de groep ‘zitters’. De groep die wandelpauzes hield doorheen de dag scoorde bovendien beter dan de twee andere groepen op verschillende geheugentesten
Deze studie toont aan hoe een kleine wijziging in je dagelijkse routine je cognitieve gezondheid al kan bevorderen. Wil je dus productiever zijn en efficiënter te werk gaan? Trek je loopschoenen dan eens aan voor je begint te werken. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?