Snelle lopers blijven droger

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: hoe harder je loopt bij regenweer, hoe droger je blijft.

Wie niet te nat wil worden, steekt best een tandje bij. (foto belga)
Het lijkt logisch dat sneller in dit geval synoniem staat voor droger, maar toch gingen er al langer stemmen op dat het tegendeel waar was: hoe trager je je voortbeweegt, hoe minder druppels je opvangt.

Wetenschappers Thomas Peterson en Trevor Wallis hebben nu voor eens en altijd duidelijkheid geschept in deze zaak. De twee meteorologen hulden zich in een plastic zak met daarboven een identieke trui en een kap over hun hoofd. Zo legden ze beiden honderd meter af door de regen, de ene al wandelend tegen 1,5 meter per seconde, de andere al lopend tegen 4 meter per seconde.

Na de proef werden de kleren van de wetenschappers gewogen. De wandelaar had 0,22 kilogram regen opgevangen, de loper 0,13 kilogram.

Discovery Channel deed onlangs deze test opnieuw, maar dan met een onderscheid tussen de druppels die opgevangen werden op het hoofd en schouders, de borst en de benen. Daaruit bleek dat wie loopt, minder hoofddruppels opvangt, maar meer opspattende druppels op je broek. Er zou geen verschil zijn in het aantal borstdruppels.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?