Slijtage: spaar je schoenen door de juiste ondergrond te kiezen

Hoe langer we onze lievelingsloopschoenen in opperbeste staat houden, hoe beter. Runners' Lab-adviseur Erik De Backer verklapt waarom je een hardere ondergrond af en toe beter links laat liggen als je snelle slijtage wil vermijden.

Het klinkt logisch: loopschoenen slijten sneller als je op een hardere ondergrond traint. Erik De Backer bevestigt die stelling: “Op ruw asfalt gaat de kwaliteit van het slijtrubber sneller achteruit en moet het materiaal van je loopschoenen harder aan de slag om de schokken te dempen. Een bospad, een Finse piste en andere zachte ondergronden zijn spaarzamer voor je schoenen, omdat ze de schokken voor een groot deel zelf dempen.”

Vooral tussen trail- en wegschoenen valt het verschil in slijtage op. Erik De Backer: “Qua schokdemping en stabiliteit merk je het onderscheid tussen die twee soorten loopschoenen bijna niet. Het verschil zit ‘m eerder in de grip, het profiel en de zachtheid van het rubber in een trailschoen. De noppen van zo’n offroad paar zijn niet in de eerste plaats voor een hardere ondergrond gemaakt en slijten daarop dus sneller. Het slijtrubber van wegschoenen is daarentegen harder en slijtvaster.”

Het volledige artikel lees je in ons maartnummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?