Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen lieten honderd vijftigplussers met een bovengemiddeld BMI en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten zes maanden lang een Scandinavisch dieet volgen. Dat betekent: een voedingspatroon op basis van bessen, groenten, vis, volkoren granen, zuivelproducten en koolzaadolie. Een controlegroep volgde hun gebruikelijke dieet.
Uit de analyse van de bloed- en urinesalen bleek na afloop van de studie dat de mensen die het Scandinavisch dieet gevolgd hadden significant gezonder bleken te zijn. Dat wil zeggen: een lager cholesterolgehalte, lagere algemene niveaus van verzadigd en onverzadigd vet in het bloed en een betere regulatie van glucose in vergelijking met de controlegroep.
Ook opvallend was dat het gewicht van de groep die Scandinavisch dieette gemiddeld genomen stabiel was gebleven. Maar zelfs zonder te zijn afgevallen bleek het Scandinavisch dieet hen dus veel gezondheidsvoordelen te hebben opgeleverd. Tot nu toe ging men ervan uit dat deze gunstige invloed op de gezondheid enkel optrad indien het dieet effectief leidde tot gewichtsverlies.
Nu is er duidelijk bewijs geleverd dat het Scandinavisch dieet de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, zelfs zonder gewichtsverlies. De Deense wetenschappers geven de samenstelling van voedingsvetten – uit vis, lijnzaad, zonnebloem- en koolzaad.- als vermoedelijke verklaring voor de positieve effecten.
Toch benadrukken de onderzoekers dat gewichtsverlies, dat vaak het gevolg is van een Scandinavisch voedingspatroon, erg belangrijk blijft voor de algehele gezondheidsvoordelen van het dieet.