Samen lopen doe je zo!

Naar aanleiding van Valentijn interviewde ASICS het Franse koppel Sylvaine Cussot en Emmanuel Gault over lopen en liefde. De topatleten zijn na vijf jaar nog steeds smoorverliefd én onafscheidelijk, ook tijdens het trainen.

Sylvaine en Emmanuel zijn allebei lid van het ASICS trailrunningteam en deden ook mee aan ASICS Outrun The Sun. In 2014 wonnen ze de Ecotrail Paris, dus ze weten wel van wanten.

Samen intensief trainen, hoe gaat dat in de praktijk?
Emmanuel: “Lopen is een echte passie van ons allebei. We hebben het geluk vlakbij elkaar te werken, en spreken dus tussen de middag af om samen te gaan joggen. En nog een keer na de werkdag als het lukt. Zaterdag nemen we een dagje rust en zondag gaan we er weer tegenaan met een uitgebreide training. Altijd met zijn tweeën.”

Hoe moeilijk is dat?
Sylvaine: “Onze karakters sluiten heel goed bij elkaar aan. We zitten op dezelfde lijn. Die verstandhouding is enorm belangrijk. Maar een match qua niveau is minstens zo belangrijk. Als je met zijn tweeën wil trainen, moet je op zoek naar een niveau dat werkt voor allebei, wat best wel moeilijk is. Lopen lijkt een eenvoudige sport, maar de training is veelzijdig en complex samengesteld. Je moet dus gelijklopende verwachtingen doelstellingen hebben.”

Welke voordelen heeft het trainen als koppel?
Emmanuel: “Lopen op dit niveau is intensief, er komen emoties bij kijken en die zijn intenser dan in het ‘gewone leven’. Bovendien kan je ze niet verbergen of doen alsof. Je ziet de ander op moeilijke momenten, wat de band alleen maar versterkt. Met lopen zie je heel snel waar iemands grenzen liggen. Die kwetsbaarheid zorgt ervoor dat je dichter bij elkaar komt. Tijdens onze trainingen houden we elkaar in de gaten en motiveren we de ander als het moet. We zijn dus heel veel met elkaar bezig. Ook ’s avonds, wanneer we debriefen, de training bespreken en zo nodig aanpassen.”

Lopen als eerste date, zou dat een goed idee zijn?
Emmanuel: “Lopen is in de eerste plaats een individuele aangelegenheid – het is niet per se logisch om samen te doen. Maar zo’n loopdate zou ideaal om te kijken of het klikt! Tijdens het lopen leer je iemand snel kennen: is ze behulpzaam, is het een doorzetter? Misschien kan ze je hulp juist goed gebruiken? Is iemand eerder een individualist, of iemand die veel luistert en wil helpen? Met intensief lopen komt iemands ware aard naar voren.”

ASICS geeft om af te sluiten nog vijf tips voor het samen sporten met je partner:
1.Zorg dat je dezelfde verwachtingen en doelstellingen hebt.
2.Ken de ander en ondersteun als die het moeilijk heeft.
3.Sport is emotie, deel die emoties met je partner.
4.Doe samen een nabespreking van je trainingen.
5.Intensief sporten onthult iemands ware aard – gebruik die inzichten om je relatie te verbeteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?