Review Mizuno Neo Vista: veelzijdig, milieuvriendelijk en lekker comfortabel

De gloednieuwe Mizuno Neo Vista zoekt en vindt de gulden middenweg. Het is geen loopschoen voor de trage duurlopen en ook niet voor hogesnelheidswedstrijden, maar wel voor alles daartussenin. De Neo Vista profileert zich als een tempomaker die ook comfort hoog in het vaandel draagt. Staan ook centraal: technologie en een eco-friendly design. RunningBE onderwierp de nieuwe supertrainer aan een test.
Wat zegt de producent?

De Mizuno Neo Vista is zorgvuldig gemaakt om de soepelste loopervaring te bieden en zit boordevol van Mizuno’s beste technologie. Smooth Speed Assist zorgt voor een soepele voetafrol, ideaal voor lange duurlopen, terwijl Mizuno Enerzy NXT zorgt voor de nodige demping en respons. “Snelheid is niet langer enkel voor wedstrijddagen”, klinkt het overtuigend bij het Japanse merk.

Wat zegt de test?

Een schoen die pretendeert geschikt te zijn voor elk type run moet ook op die manier getest worden. Test nummer 1: een extensieve duurloop van 14 km, aan een gemiddeld tempo van ongeveer 4’40”/km. De Smooth Speed Assist-technologie van Mizuno zorgt naar eigen zeggen voor een soepele overgang en ontlasting van de kuitspier, ideaal voor lange duurlopen. Enerzy NXT – Mizuno’s nieuwe generatie tussenzoolmateriaal – is op zijn beurt gemaakt van milieuvriendelijke materialen die zachtheid en een uitstekende energieteruggave bieden. In de praktijk blijken het zeker geen loze beloftes te zijn. Al bij het aantrekken van de schoen en het wandelen naar de voordeur ervaar je het comfort en de demping van Enerzy NXT. Een gevoel dat zich moeiteloos doorzet tijdens de eerste trainingskilometers. Een soepele afrol, een behoorlijk energetische afzet en een zeer comfortabele looptred aan een aardig tempo. Een meer dan geslaagde test.

De Neo Vista werd ook onderworpen aan een tragere, korte duurloop. Aan een tempo van ongeveer 5’30”/km behoudt de schoen zijn comfort, ook in de scherpere bochten en op een heuvelachtig parcours. Het hoge rekbare bovenwerk biedt voldoende ondersteuning. Hoge score voor comfort dus, maar aan het lagere tempo gaat de kracht van de energieteruggave wel wat verloren. Maar een minpunt is dat ook niet echt, eerder een logisch gevolg van trager lopen.

Wat het uitzicht betreft, scoort de Neo Vista hoog op eenvoud. Twee gelijkaardige uitvoeringen in overwegend blauw en wit, en nog een derde model dat hoofdzakelijk zwart combineert met grijs en roze. Opvallend is zeker ook het – best hoge en elastische – bovenwerk uit één geheel. Het bovenwerk en de zool zijn gemaakt uit meer dan 60 procent milieuvriendelijk materiaal. De CO2-reductie voel je niet als je loopt, maar is desalniettemin een waardevolle extra. Opgelet: dit model van Mizuno lijkt eerder wat groot uit te vallen, dus een half maatje kleiner dan gewoonlijk lijkt wel aangewezen.  

Conclusie

Voor lopers met een bovengemiddelde conditie is de Mizuno Neo Vista uitermate geschikt als extra trainingsschoen voor de extensievere duurlopen. Ook voor de tragere lopers die graag een wedstrijd meepikken en daar wat meer respons willen ervaren is de Neo Vista een prima match. Kortom, een veelzijdige schoen voor een breed publiek.

De Mizuno Neo Vista is verkrijgbaar bij loopspeciaalzaken en webshops in een dames- en herenuitvoering voor een adviesprijs van € 180. Ga voor meer informatie naar www.mizuno.com.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.