Recept voor gezonde pizza op National Pizza Day

Het is vandaag, op 9 februari, National Pizza Day in de Verenigde Staten. Hier vieren we die ‘feestdag’ niet echt. Maar hey, pizza is pizza en dat lekkere feestje moeten we toch niet zomaar laten voorbijgaan? De Amerikanen hebben overigens wel de neiging om wat te overdrijven in hun ‘pizzavieringen’. Zo is er ook een National Cheese Pizza Day (5 september), een National Pepperoni Pizza Day (20 september) en een National Pizza with the Works Except Anchovies Day (12 november). No kidding!

In tegenstelling tot de calorierijke en vettige Amerikaanse pizza’s kan je het ook een stuk gezonder aanpakken. Een pizza heeft eigenlijk niet al die speciale ingrediënten nodig en als je hem op de juiste manier bereidt, kan het best een gezonde sportmaaltijd zijn. Op deze National Pizza Day geven we je dan ook graag wat inspiratie voor een lekkere, gezonde pizza die bovendien volledig vegetarisch is. Het recept is bedoeld voor 4 personen.

Voor het deeg:
* 11 g droge gist
* ½ eetlepel honing
* 300 ml lauw water
* 250 g volkorenbloem
* 250 g tarwebloem
* 5 g zout

Voor de tomatensaus:
* 25 g ui
* 1 teentje knoflook
* 2 eetlepels olijfolie
* 400 g gepelde tomaten
* peper en zout

Voor de pizza:
* 400 g groenten (broccoli, courgette, champignons, olijven, lente-ui…)
* 15 g parmezaan
* 50 g zachte geitenkaas
* rucola
* peper en zout

Zo maak je de pizza:
* Meng de gist, de honing en het water in een kleine kom.
* Meng de 2 soorten bloem en het zout in een grote kom.
* Voeg beetje bij beetje de natte ingrediënten toe aan de droge en blijf roeren.
* Als alles gemengd is, kneed ongeveer 5 minuten tot het deeg zacht en elastisch is.
* Laat het deeg minstens 2 uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
* Bedek de pizza met tomatensaus en groenten. Werk af met kaas.
* Verwarm de oven op 250°C.
* Bakken maar! De baktijd is afhankelijk van de dikte van de pizza en de warmte van de oven.

Deze pizza bestaat voornamelijk uit trage suikers (door het volkoren deeg), veel groenten, eiwitten en weinig vetten. Het kan dus helemaal geen kwaad om er eens van te smullen! Deze pizza kan je trouwens ook wat gaan ‘finetunen’ naargelang het doel van de maaltijd. Wil je bijvoorbeeld extra eiwitten, voeg dan wat vis toe zoals tonijn of zalm.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?