Raceverslag Les Arcs Star Trail: “Traillopen krijgt een hele andere dimensie in de sneeuw”

Op wintersportvakantie trekken en loopplezier beleven lijken in eerste instantie niet met elkaar te matchen. Gelukkig organiseren steeds meer skistations in de Franse Alpen een trail blanche, een trailloopwedstrijd in de sneeuw. En dat wilden we als afsluiter van het winterseizoen graag eens uitproberen tijdens de 11 km lange Star Trail in Les Arcs. RunningBE-redacteur Kris Clerckx neemt je mee op zijn eerste trailloop in de sneeuw.
Loopschoenen in plaats van skilatten

Het voelt een beetje onwennig als ik met mijn loopoutfit aan in Bourg-Saint-Maurice de cabine van de kabelbaan instap, en omringd door een vijftigtal skiërs met potige skibotten, een stoere helm op en skilatten tegen zich aan gedrukt in nauwelijks enkele minuten naar de sneeuw in Les Arcs wordt getransporteerd. Nochtans is schroom om voor een andere sport dan het skiën te kiezen niet meer aan de orde in de Alpen. “Door de gevolgen van de klimaatopwarming zetten steeds meer skistations in op multi-activiteiten”, weet Jocelyn Arpin-Pontdie voor de gemeente Les Arcs dit jaar de negende editie van de Star Trail coördineert. “Met ons evenement spelen we in op de groeiende populariteit van het traillopen, dat in de sneeuw een heel andere dimensie krijgt. Bovendien is het ook een leuke activiteit om na een dagje skiën eens op de sneeuw te lopen. Maar 11 km is niet niks. Lopen op de sneeuw is bijzonder intensief. Tijdens het lopen is het heel moeilijk om goede afzetpunten te vinden. Je kan het vergelijken met lopen in het mulle zand, maar dan in héél mul zand. Elke stap in de sneeuw komt volgens mij overeen met vier stappen in normale omstandigheden. Je bent dus maar beter goed getraind voor een trailloop in de sneeuw.”

Voor onze redacteur Kris (rechts op de foto) is het zijn eerste trailloop in de sneeuw.

“Elke stap in de sneeuw komt volgens mij overeen met vier stappen in normale omstandigheden. Je bent dus maar beter goed getraind voor een trailloop in de sneeuw.”

Eerste keer in de sneeuw  

Voor mij betekent de deelname aan de Star Trail in Les Arcs de allereerste keer dat ik aan een trailloopwedstrijd in de sneeuw deelneem. Met uitzondering van enkele dagen sneeuw in eigen land en enkele sneeuwbuien tijdens een ultratrail in het hooggebergte is het zelfs de allereerste keer dat ik in een sneeuwlandschap loop. Een specifieke voorbereiding zat er niet in, wel heb ik een paar Winter Cross Spikes van Salomon aangetrokken om me makkelijker door de sneeuw te kunnen voortbewegen.

Met net geen 200 deelnemers staan we op een vrijdagavond, meteen na het sluiten van de skipistes, aan de start. Van gewenning aan het lopen op sneeuw is helaas geen sprake, want al vanaf de eerste meter gaat het een kilometer lang flink bergop. Er wordt overigens meteen gestreden voor de plaatsjes, wat ik als ultraloper helemaal niet meer gewoon ben. Daarbij komt ook nog eens een wat mindere winterconditie, wat me meteen in het rood doet gaan. Na 500 meter bergop in de sneeuw zit ik zelfs al helemaal à bloc, waardoor ik al op stappen moet overschakelen. En weg is de hoop op een mooie plaats in de uitslag…

Op handen en voeten vooruit

Eens de top van de openingsklim is bereikt, volgt een lange afdaling van ruim 3 km over een pad met een dikke laag aangestampte sneeuw. Op dit stuk komen de Winter Cross Spikes pas echt goed tot hun recht, want van slippen of uitschijven heb ik geen last. Naarmate we verder dalen ligt er alsmaar minder sneeuw en de passage door het centrum van het gehucht Les Arcs 1600 verloopt zelfs even op asfalt. Ter compensatie krijgen we hier wel extra ambiance aan de terrasjes met skiërs, die aan hun après-ski toe zijn.

Trappen leiden ons algauw weer uit het centrum van Les Arcs 1600, waarna de cruciale fase van deze trail volgt: een klim van 3 km naar een hoogte van net geen 2000 meter. Vol goede moed begin ik eraan, maar de eerste honderden meters bergop zijn steil. Door de dikke laag sneeuw krijg ik amper grip tijdens het lopen. Even moet ik zelfs op handen en voeten vooruit,  en vervloek ik mezelf dat ik mijn trailstokken niet heb meegebracht.

“Ondanks al dat zwoegen is het tegelijkertijd genieten van een zonsondergang, die voor een rode gloed op de besneeuwde bergen zorgt. Prachtig!”

Lopen bij zonsondergang

Na een tijdje patineren op de sneeuw klimmen we verder op een brede maar iets minder steile skipiste. Stilaan krijg ik weer wat meer grip tijdens het lopen, terwijl het zoeken blijft naar een goede tactiek. Een tijdje probeer ik mijn eigen baan in de sneeuw te vormen, maar stap na stap in de mulle sneeuw levert weinig snelheid op. Een eindje verderop probeer ik mijn voet telkens in een spoor van andere lopers te zetten, maar ook dat levert me niet de gewenste cadans op. Ondanks al dat zwoegen is het tegelijkertijd genieten van een zonsondergang, die voor een rode gloed op de besneeuwde bergen zorgt. Prachtig!

Bovenop de top van de beklimming is het zwaarste van de wedstrijd voorbij. Er resten ons daar nog 4 overwegend dalende kilometers, waarin eindelijk weer snelheid kan worden gemaakt. Over een mooie laag sneeuw is het fijn afdalen zonder teveel risico’s om uit te glijden. En als je valt, beland je in zachte sneeuw.

De finale van de Star Trail verloopt uiteindelijk in het donker, maar dankzij de witte sneeuw is er nog voldoende zichtbaarheid om zonder hoofdlampje te lopen. Helemaal aan het eind volgt nog een korte passage langs La Folie Douce, een populaire club in Les Arcs. De beats van hun après-ski zorgen nog voor een laatste boost en een vinnige sprint tot aan de finish. Mission accomplie! Missie volbracht!

Meer info: www.lesarcs.com/star-trail/

 

Zomers trailparadijs

Nog meer dan in de winter kun je in de zomermaanden in Les Arcs terecht om er je als trailloper uit te leven. Vier parcoursen (van 5 tot 18 km) zijn permanent bewegwijzerd en begin augustus vindt de 17 km lange Trail des Arcs plaats.

Parcours de Trail aux Arcs – Station de ski Les Arcs, vos vacances à la montagne – Station de ski Les Arcs

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?