Prinses Astrid finisht in 5u52

Onder de 47.000 deelnemers aan de New York City Marathon bevond zich zondag ook prinses Astrid. Ze haalde de finish in 5u52:38. Ook haar man Lorenz en zoon Amadeo liepen mee door de straten van The Big Apple.

Prinses Astrid, in oranje trui, overschrijdt de finish in 5u52:38.
Om de New York City Marathon niet uit zijn voegen te laten barsten, werd er ook dit jaar in drie verschillende golven gestart. Astrid en Lorenz zaten in de laatste wave en gingen om 10u40 van start. Zoon Amadeo was een half uur vroeger al vertrokken.

Aan de start geen vip-toestanden voor het prinsenpaar. Bodyguards waren nergens te bespeuren, al hielden de Amerikaanse veiligheidsdiensten wel een oogje in het zeil. Astrid stond op de publieke deelnemerslijst overigens ingeschreven als ‘Astrid, princesse de Belgique’.

Langs het parcours moedigden liefst 2,5 miljoen toeschouwers de sportievelingen aan. Prinses Astrid werd hevig vooruitgeschreeuwd op de hoek van First Avenue en 79th Street, waar er zoals elk jaar een Belgian Corner was ingericht door marathonreisbureau BCD Travel. Onder de Belgische supporters ook Kim Gevaert, die als ambassadrice de 70 lopers van SOS Kinderdorpen kwam aanmoedigen. Een dag eerder was ze al met hen gaan loslopen in de stad.

Prinses Astrid kwam halfweg door in 2u40 en overschreed de meet uiteindelijk in 5u52. “Excuseer, maar ik ben niet meer zo fris”, waren haar eerste woorden aan de verslaggeefster van Het Laatste Nieuws. “Maar het belangrijkste is dat ik de marathon heb uitgelopen. Tussen kilometer 20 en 25 heb ik het wel even moeilijk gehad, niet qua conditie maar de benen wilden even niet meer mee. Het was een prachtige ervaring. Ik ga nu vooral genieten en rusten.”

Lorenz, die eerder dit jaar al de marathon van Londen had uitgelopen, finishte in 4u23. Amadeo legde de 42,195 km af in 3u39. Hij had eerder al eens meegelopen in New York en Chicago. Astrid en co waren overigens niet de enige royals aan de start. De Nederlandse prins Pieter-Christiaan liep al voor de achtste keer mee en bereikte de meet in 3u32.

De Keniaan Mutai verpulverde het wedstrijdrecord. (foto belga)
Andere bekende figuren in de race waren onder andere ex-senator Patrik Vankrunkelsven (2u58), zijn vriendin en Bodytalk-hoofdredactrice Marleen Finoulst, de Nederlandse ex-doelman Edwin van der Sar (4u19:16) en de Chileense mijnwerker Edison Pena (4u31).

De NYC Marathon werd gewonnen door Geoffrey Mutai. De Keniaan verpulverde met 2u05:05 het wedstrijdrecord met meer dan twee minuten. Bij de vrouwen was de Ethiopische Firehiwot Dado de snelste in 2u23:03.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?