‘Politieker interpreteert loopinitiatief verkeerd, ten voordele van zijn agenda’

De Zweedse gemeente Oskarshamn schopte het deze week tot het internationale nieuws. Met dank aan een loopinitiatief.

Oskarshamn is een Zweedse gemeente met 18.000 inwoners. Sinds kort loopt de politie daar ’s avonds mee met recreatieve lopers, in groep. Inspecteur Peter Karlsson zei aan SVT dat er nochtans geen echte problemen zijn: “Er gebeurt hier niet veel, maar mensen voelen zich nu eenmaal minder veilig in het donker. En ze hebben ook meer schrik door wat er elders ter wereld gebeurt.”

Nigel Farage, de gewezen leider van de Britse anti-Europese partij UKIP, sprak over het initiatief op radiostation LBC: “Gewapende agenten die lopers moeten vergezellen. Wie had pakweg vijf jaar geleden gedacht dat ik dit over een Zweeds dorp zou zeggen? Het is ongelooflijk.” Farage wees de immigratiestroom aan als oorzaak dat Zweden onveiliger wordt.

Anders Pleijel, ook een inspecteur uit de regio in het zuiden van Zweden, reageerde daar dan weer op bij TT: “Ik weet niet of ik moet lachen of huilen. Helaas zijn er altijd mensen die dingen interpreteren ten voordele van hun eigen agenda. We namen deze maatregel om het veiligheidsgevoel te vergroten. Niets meer, niets minder.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.