Pak records en finish van ‘geel hesje’ Vangramberen in marathon van Valencia

Het voorbije weekend vond de marathon van Valencia plaats. Ook daar waren de gele hesjes present.

De marathon van Valencia staat bij veel lopers ergens bovenaan de bucketlist. Terecht, want het is een mooie wedstrijd, in een echte loopstad. Het is ook de plek waar zo’n maand geleden het wereldrecord op de halve marathon sneuvelde.

De weersomstandigheden waren uitstekend in Spanje: een lichte bries en zo’n 12°C. Ethiopiër Leul Gebreselassie stond er aan de start van zijn tweede marathon en liep meteen het parcoursrecord aan diggelen: 2u04’30” (het vorige stond op 2u05’15”). Het werd een close call in Valencia, want de nummers 2 en 3 (El Hassan El Abbassi uit Bahrein en Matthew Kipkoech Kisorio uit Kenia) kwamen binnen na 2u04’43” en 2u04’53”. Het was nog maar de tweede keer ooit dat de eerste zes mannen uit de eindstand onder de 2u05’30” liepen. De eerste keer was eerder dit jaar in Dubai. Maarten De Jonghe was de eerste landgenoot met 2u30’51”.

Ook snelle vrouwen

Bij de vrouwen liep Ashete Dido naar de zege in 2u21’14”, een verbetering van haar persoonlijk record met meer dan 2 minuten. Ook zij verbeterde het parcoursrecord, met ruim drie minuten. Lydia Chermoei uit Kenia (2u22’10”) en Tinbit Weldegebril (2u23’37”) uit Ethiopië vervolledigden het podium. Onze landgenote (en Europees triatlonkampioene) Alexandra Tondeur liep ook mee en finishte in 2u40’29”. Het was nog maar haar tweede marathon en ze verbeterde meteen haar persoonlijk record met ruim tien minuten. Alleen landgenoten Nina Lauwaert (2u30’22”) en Karen Van Proeyen (2u39’48”) liepen dit jaar een snellere marathon.

VRT-sportjournalist Maarten Vangramberen (die binnenkort ook meeloopt in de Kom op tegen Kanker-Run) liep mee in Valencia. Uitgedost in een ‘geel hesje’ liep hij naar 3u14’03”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?