‘Op trainingsdagen drinken we meer alcohol’

Sporters zijn geneigd om meer alcohol te drinken op dagen dat ze meer trainen. Dat blijkt uit een onderzoek aan The Pennsylvania State University, gepubliceerd in Health Psychology.

Onderzoeksleider David Conroy liet 150 personen van 18 tot 89 jaar dagelijks hun fysieke activiteiten en alcoholgebruik registreren. Zijn conclusie is dat mensen van maandag tot woensdag minder trainen en drinken, terwijl van donderdag tot zondag de fysieke activiteit samen met het alcoholgebruik toeneemt. Een kanttekening die we daarbij durven plaatsen, is dat het toch niet onlogisch is dat mensen in het weekend meer drinken, ongeacht hun sportieve prestaties.

Door deze dagelijkse opvolging denken Conroy en co een waarheidsgetrouwer beeld te kunnen schetsen dan eerdere studies over alcohol en sport. Een andere onderzoek via maandelijkse opvolging wees bijvoorbeeld uit dat actieve mensen meer alcohol drinken, maar daarover doet Conroy geen uitspraken.

De studie van Conroy bracht geen uitsluitsel over de oorzaak van het hoger alcoholgebruik op trainingsdagen. “Dat hopen we in de toekomst verder te onderzoeken. Misschien belonen sporters zichzelf sneller na een inspaning, of komen we door te sporten gewoon meer terecht in sociale situaties waarbij alcohol wordt genuttigd”, besluit Conroy.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?